پنجشنبه, ۲۹ شهریور , ۱۴۰۳
گروه : اخبار
پ
  • 22 آبان 1401 - 10:33

«اوکات» ؛ حامی مصرف‌کنندگان نفتی

«اوکات» ؛ حامی مصرف‌کنندگان نفتی
«اوکات» ؛ حامی مصرف‌کنندگان نفتی
فرزین‌محمدی : «شاید آخرین شانسمان برای جلوگیری از بحران اقلیمی باشد»؛ «دنیا قصد به صلیب کشیدن ما را دارد». اولی صحبت‌های رئیس‌جمهور آمریکا و دومی جمله وزیر انرژی عربستان سعودی هستند که مناسبات بازار انرژی را به‌خوبی نشان می‌دهند. بعد از تصمیم به کاهش تولید ۲میلیون‌بشکه‌ای در روز توسط اوپک‌پلاس، عملا مناسبات ایالات متحده با متحد دیرین خود در خاورمیانه، یعنی عربستان سعودی، کاملا عوض شد. با وجود اینکه در آمریکا قانون «نوپک» که از حمایت هر دو حزب برخوردار است وارد کنگره شده‌، کارشناسان معتقدند به «سازمانی که از مصرف‌کنندگان نفت حمایت کند» نیاز است. یکی از این کارشناسان در گفت‌وگو با بلومبرگ «اوکات» را پیشنهاد کرده‌ است؛ سازمانی که بهای نفت را در بازه‌ای «مقرون‌به‌صرفه و ایمن» نگه خواهد داشت.

تقابل در مصر

رئیس‌جمهور آمریکا در شرم‌الشیخ از لزوم محافظت از «امنیت اقلیمی و محیطی» گفت و تسریع در جایگزینی انرژی‌های پاک به‌جای سوخت‌های فسیلی؛ اما از صحبت‌های نماینده عربستان این‌گونه برمی‌آید که کشورهای شناور بر ذخایر نفت، قصد تاخیر این «انتقال انرژی» را دارند.

به گزارش رویترز، بایدن در اجلاس شرم‌الشیخ گفت: «بحران اقلیمی درباره امنیت انسان، امنیت اقتصادی، امنیت محیطی، امنیت ملی و زندگی کره زمین است. من می‌توانم به عنوان رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا اینجا بایستم و با اطمینان بگویم این کشور تا سال ۲۰۳۰ به اهداف منتشرکرده درمورد توافق اقلیمی دست پیدا خواهد کرد.» این سخن را رئیس‌جمهور کشوری می‌گوید که دومین تولیدکننده گازهای گلخانه‌ای جهان است. به عقیده رئیس‌جمهور آمریکا، کاهش ۳۰درصدی تولید متان می‌تواند «آخرین شانس» برای جلوگیری از فجایع زیست‌محیطی باشد. کاهش تولید متان یکی از اهدافی بود که کشورهای شرکت‌کننده در تفاهم‌نامه پاریس در سال ۲۰۱۵ بر سر آن به توافق رسیدند. به گفته بایدن، بحران‌های کنونی «ازجمله حمله روسیه به اوکراین» بهانه خوبی برای کاهش فعالیت‌های اقلیمی نیست.

در همین حین، وزیر انرژی عربستان سعودی معتقد است دنیا قصد «به صلیب کشیدن پادشاهی سعودی» را دارد. به گفته عبدالعزیر بن‌سلمان در نشست (COP۲۷) اقلیمی که در شرم‌الشیخ که در مصر برگزار شده‌ است، عربستان «فعالیت‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها در حوزه انرژی تجدیدپذیر کشورها را زیر نظر دارد». به گفته این شاهزاده سعودی، عربستان تا سال ۲۰۶۰ به نقطه «بدون کربن» خواهد رسید: «البته امید ما این است که زودتر از این تاریخ به هدف برسیم.» کمی به عقب برگردیم، زمانی‌که اوپک‌پلاس با رهبری غیررسمی روسیه و عربستان برای حمایت از قیمت‌ها، میزان تولید روزانه نفت را ۲میلیون بشکه کاهش داد. بایدن پس از تزریق نفت به بازار از محل ذخایر استراتژیک این کشور، آن را «اقدامی کوته‌بینانه در زمانی حساس» خواند.
سناریوهای روی میز

دو سناریو برای مقابله غرب با سیاست‌های اوپک‌پلاس وجود دارد: تصویب نوپک و تشکیل اوکات. هنوز چند روزی از سفر رئیس‌جمهور آمریکا به عربستان با هدف افزایش تولید و کاهش قیمت نگذشته ‌بود که خبر تفاهم دو عضو اوپک‌پلاس، یعنی عربستان و روسیه، تمامی مناسبات را بهم زد؛ پیمانی که محورهای آن دقیقا مخالف خواسته‌های رئیس‌جمهور آمریکا بود و ماحصل آن کاهش تولید روزانه ۲میلیون‌بشکه‌ای و اجماع در غرب مبنی بر «لزوم ناپدید شدن اوپک». دولت آمریکا آن را «اقدامی کوته‌بینانه» خوانده و قانون نوپک که «مصونیت قضایی و حاکمیتی کشورهای صادرکننده نفت» را لغو می‌کند به کنگره فرستاده ‌است؛ قانونی که «قدرت انحصار» این کشورها در بازار را تحت‌الشعاع قرار می‌دهد. همچنین یکی از کارشناسان انرژی از لزوم تشکیل «اوکات» گفته‌ است، سازمانی در مقابل «اوپک» برای حمایت از مصرف‌کنندگان. به ‌نظر می‌رسد بازیگران صنعت نفت باید منتظر بازاری بدون «اوپک» باشند.

جمهوری‌خواه و دموکرات حامی نوپک

ولیعهد عربستان سعودی در پیمانی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، تفاهمی آمریکایی‌ ـ عربی بین بایدن و بن‌سلمان مبنی بر کاهش قیمت را عملا نابود کرد. کاهش قیمت‌ها با فرمان و نقشه‌راهی که بایدن مشخص کرده ‌بود، به عقیده کارل پوپ، تحلیلگر انرژی، با یک واقعیت ساده مترادف است: «اوپک‌پلاس باید از بین برود.» این کارشناس انرژی در بلومبرگ درمورد توانایی کشورهای اوپک‌پلاس برای کنترل قیمت نفت گفت: «کارتل‌های نفتی سعی دارند مونوپولی و انحصار قیمتی ایجاد کنند؛ امری که بر برنامه‌های تغییرات اقلیمی تاثیر می‌گذارد.به‌ نظر می‌رسد آخرین ماموریت آن‌ها به زانو درآوردن آخرین شانس برای رهایی از فاجعه زیست‌محیطی است.»

با کاهش عرضه روزانه ۲میلیون‌بشکه‌ای، آن هم در‌حالی‌که هر بشکه نفت ۹۰دلار خریدوفروش می‌شود، کنترل قیمت هر دو شاخص، یعنی برنت و وست‌تگزاس، در دست کشورهای اوپک‌پلاس قرار گرفته ‌است. در حالی هدف این کشورها قفل کردن بهای نفت روی ۱۰۰دلار است که رئیس‌جمهور آمریکا ۶۰دلار را هدف قرار داده بود.  این اقدام اوپک‌پلاس اقتصاد کشورها را تحت فشار می‌گذارد، آن هم در‌حالی‌که همین الان با مشکلات زیادی مثل تورم، کمبود مواد غذایی و همچنین تامین مواد اولیه زنجیره تولید دست‌وپنجه نرم می‌کنند. افزایش قیمت نفت تنها به نفع روسیه و عربستان نیست؛ ایران و ونزوئلا نیز از این افزایش قیمت سود خواهند برد.

پوپ معتقد است: «این نظریه که در صورت جهش بهای نفت آمریکا مجبور است کاسه چه‌کنم دست بگیرد به‌شدت غلط است.» اوپک‌پلاس زمانی اقدام به کاهش تولید کرد که دنیا درحال سرمایه‌گذاری برای فاصله‌ از سوخت‌های فسیلی است: «ظهور خودروهای الکتریکی چشم‌انداز سقوط دراماتیک سقوط تقاضای نفت را ترسیم کرده ‌بود. تصویری که برای کشورهای صادرکننده نفت و متحدانش به‌صورت یک چالش درآمد.» مصوبه‌ای تحت عنوان «قانون لغو مصونیت حاکمیتی و قضایی شرکت‌های صادرکننده نفت» موسوم به نوپک (NOPEC) در حال بررسی است. قانونی که مصونیت شرکت آرامکوی عربستان سعودی و همچنین متحدان را نابود می‌کند. اگر اروپا و آمریکا این قانون را بپذیرند، توانایی کشورهایی مثل عربستان سعودی، روسیه و تمامی دولت‌هایی که از جهش قیمت نفت حمایت می‌کنند، از هم می‌پاشد؛ درست مثل قیمت نفت.

قانونی که از پشتیبانی و حمایت هر دو حزب ایالات متحده آمریکا در کنگره برخوردار است. طیف کشورهای اوپک‌پلاس گسترده است؛ به‌گونه‌ای که از نیجریه تا عراق عضو آن هستند و به عقیده پوپ «مثل هر کارتل دیگری نقطه‌ضعف آن همان نقطه‌قوتش است، یعنی اعضای اوپک‌پلاس. اگر دولت امریکا این ابزار را به ‌دست بیاورد شاید برخی کشورهای اوپک‌پلاس اعتراض کنند اما بعید است تاثیری در نتیجه داشته ‌باشد.»

اوکات؛ جایگزین اوپک‌پلاس

پوپ معتقد است آمریکا و اتحادیه اروپا باید سازمانی ضدکارتل و ضدانحصار که به حقوق تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان احترام می‌گذارد، جایگزین اوپک‌پلاس کنند. سازمانی مثل «سازمان حمل‌و‌‌نقل پاک و مقرون‌به‌صرفه» یا (OCAT) که بهای نفت را در محدوده‌ای مقرون‌به‌صرفه ولی سودآور مدیریت خواهد کرد. («اوکات» سازمانی است ۳۰ ساله که در حوزه انرژی‌های پاک فعالیت می‌کند و از جمله اقدامات آن می‌توان کارزار ممنوعیت استفاده از روغن پالم‌دار و همچنین سوق کمیسیون اروپا به سمت مصوبه ساخت خودروهای بدون آلایندگی تا سال ۲۰۳۵ اشاره کرد.) این سازمان می‌تواند همه صادرکنندگان نفت را به سمت کاهش آلودگی و کربن‌زدایی ملزم کند. ایده‌ای که چین در سال ۲۰۱۲ آن را پیشنهاد کرد اما نادیده گرفته شد.

علاوه بر این در «قانون ضداعتماد»، اعضای اوکات به دو ابزار اولیه احتیاج دارند. اول به شبکه‌ای از ذخایر استراتژیک نفتی نیاز دارند که توانایی مدیریت قیمت را داشته باشند؛ «به‌گونه‌ای که در دوران نبود تقاضا و رکود، نفت را در ۷۰ دلار خریداری کنند و در زمانی که تقاضا اوج می‌گیرد در ۹۰ دلار روانه بازار کنند. هزینه‌های تامین این ذخایر نسبت به هزینه‌ای که نوسان بازار تحمیل می‌کنند بسیار کمتر است. مثل هر حامی مصرف‌کننده، اوکات در برابر کاهش بیش ‌از حد قیمت یا افزایش بی‌اندازه آن مسوولیت دارد و باید آن را کنترل کند؛ اما نه با شیوه کارتل‌های نفتی.

نکته اینجاست که این تصمیم‌ها با همراهی خریداران و مصرف‌کنندگان گرفته‌ می‌شود نه‌ فقط با همراهی تولیدکنندگان. اوکات برای اینکه موفق شود به متحدان تولیدکننده نیز نیاز دارد؛ اعضایی از اوپک‌پلاس که با ثبات قیمتی و بهایی بازارمحور موافق هستند. همچنین اوکات می‌تواند ذخایر خود را از نفتی پر کند که کمترین آلودگی برای آب‌وهوا و اقلیم را داشته‌ باشد. این اقدام می‌تواند به عنوان مشوقی برای تولیدکنندگان نفت عمل کند که محصولی با کمترین آلودگی داشته ‌باشند.»

از بازار شیل امریکا به عنوان بازار تولیدکننده نوسان یاد می‌کنند، زیرا رقابت در آن به‌شدت بالاست و توانایی به اوج رساندن یا به زمین زدن محصولات را دارد. «این خاصیت آن را به ایده‌آلی مناسب برای مدیریت ثبات بازار تبدیل کرده‌ است، اما به پاکسازی احتیاج دارد، مخصوصا حوزه تولید پرمین تگزاس که بیش از یک قرن مشغول حفاری است. به‌محض اینکه انحصار و مونوپولی جایگزین رقابت در بازار نفت شود، عربستان سعودی و روسیه به عنوان بازیگران عمده به صحنه بازخواهند گشت؛ با این تفاوت که دیگر در تعیین بهای نفت بازه قیمتی کشورهای عضو اوکات لحاظ نمی‌شود.» اطلاعات بازارهای سرمایه نشان می‌دهد در چشم‌انداز بلندمدت، کشورهای اوکات باید سرمایه‌گذاری روی خودروهای الکتریکی را افزایش دهند. این اقدام سقوط تقاضای نفت را، در‌حالی‌که پیش‌بینی‌ها مبنی بر روند افزایشی است، بیمه می‌کند و بعد به کاهش قیمت ادامه می‌دهد. درصورت افزایش سرمایه‌گذاری کشورهای مصرف‌کننده در حوزه خودروها و حمل‌ونقل الکتریکی، این اتفاق زودتر محقق خواهد شد.

به‌طور خاص در آمریکا و اتحادیه اروپا، سیاست‌های پوسیده موانع مالیاتی ایجاد کرده‌اند که ساخت نیروگاه‌های عظیم بادی و خورشیدی را متحمل هزینه‌های اضافه کرده ‌است. حتی جو مکین، سناتور ویرجینیای غربی، به‌دنبال طرح‌های تشویقی و کمکی برای اشتراک‌ها و مصرف‌کنندگانی است که از انرژی بادی و خورشیدی استفاده می‌کنند. تقاضای نفت یک‌شبه از بین نمی‌رود اما عرضه و پشتیبانی از بازار رقابتی نفت می‌تواند بهای آن را تعدیل کند. به اضافه ادامه سرمایه‌گذاری‌های قدرتمند در حوزه حمل‌ونقل الکتریکی، اوکات می‌تواند پایان عصر نفت را زودتر از موعد رقم بزند که در انتقال سیستم حمل‌ونقل از سوخت‌های فسیلی به الکتریکی در تامین انرژی مشکلی ایجاد نخواهد شد. این امر می‌تواند سریع اتفاق بیفتد؛ سریع‌تر از هر راه‌حل دیگر برای کاهش قیمت نفت و تعقیب ثبات بهای نفت.

این فقط کشورهای ثروتمند نیستند که از سیاست‌های اوپک‌پلاس در برابر بهای نفت ناراضی هستند. اقتصاد کشورهای درحال‌توسعه با هر قدم بهای نفت به سمت ۱۰۰دلاری شدن، فشرده و کوچک‌تر می‌شود. ویلیام روتو، رئیس‌جمهور تازه کنیا، درباره نوسانات اخیر بازار گفته بود: «سوخت‌های فسیلی نقطه برابر آزادی هستند.» به ‌نظر می‌رسد زمان عرضه نفت مقرون‌به‌صرفه، با قیمتی پایدار و مدیریتی شفاف به بازار فرارسیده‌ است. اوپک‌پلاس باید «جایگزین شود زیرا نمی‌توان به روسیه و عربستان سعودی اعتماد و تکیه کرد».

 

  • منبع خبر : دنیای اقتصاد

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

الگوی پیشنهادی برای وزارت نفت 27 مرداد 1403

الگوی پیشنهادی برای وزارت نفت

انتظار از وزیر پیشنهادی نفت باید با نگاهی واقع‌بینانه معطوف به حل چالش‌های بزرگ همچون ناترازی‌ها و نیاز به سرمایه‌گذاری‌های کلان همراه باشد. قطعا موفقیت وزیر نفت با نقش کلیدی در اقتصاد، مستقیما به هماهنگی و همکاری با دیگر وزرا با در نظر گرفتن شرایط اقتصادی و اجتماعی بستگی دارد.

جهاد آسفالت در سطح شهر 16 تیر 1403

جهاد آسفالت در سطح شهر

رئیس شورای اسلامی شهر اوشان، فشم، میگون ضمن اشاره به اولویت شورا در دوره ششم که اتمام پروژه های نیمه تمام بود بیان نمود: در حال حاضر بزرگترین پروژه زورخانه فشم می باشد که در حال انجام است. او سپس به بحث درآمد پایدار شهری پرداخت و تشریح نمود: در ماده ۱۰۰ حدود ۴۰۰ الی […]

حدود ۱۰۰۰ تن قیر به شهرداری‌های چهار شهر هدف بازآفرینی استان زنجان تحویل داده شد 15 تیر 1403

حدود ۱۰۰۰ تن قیر به شهرداری‌های چهار شهر هدف بازآفرینی استان زنجان تحویل داده شد

معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی استان زنجان گفت: در حوزه بازآفرینی شهری طی سال گذشته حدود هزار تن قیر به شهرداری های چهار شهر هدف بازآفرینی استان زنجان تحویل داده شد.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

کتاب مرجع صنعت قیر منتشر شد 07 مرداد 1403
قابل توجه اساتید، پژوهشگران، کارشناسان و فعالان صنعت قیر

کتاب مرجع صنعت قیر منتشر شد

بیش از صد سال است که شرکت شل در فناوری قیر و همچنین در تحقیق و توسعه پیشرو بوده است. کتاب مرجع قیر برای سال‌ها به عنوان مرجع معتبر اطلاعات در مورد انواع قیرهای مورد استفاده در روسازی جاده‌ها در نظر گرفته می‌شود. این کتاب (نسخه سال ۲۰۲۲) به قلم J. Read, D. Whiteoak, R. […]

تاکید رئیس جمهور منتخب بر نقش آفرینی تشکل‌های تخصصی 31 تیر 1403

تاکید رئیس جمهور منتخب بر نقش آفرینی تشکل‌های تخصصی

مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب، عصر شنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۳ در دیدار رئیس هئیت مدیره، بازرس و دبیر انجمن قير ایران، بر استفاده مؤثر از ظرفیت انجمن های تخصصی مانند انجمن قیر ایران و نقش‌آفرینی آنان تاکید کرد.

دکتر حیدری: رقابت بخش دولتی با شرکت‌های خصوصی تصمیمی زیان‌بار است / داود محمدی: فرهنگ‌سازی در حوزه تولید قیر از اولویت های انجمن قیر ایران است. 23 خرداد 1403
در افتتاحیه همایش آموزشی مدیران بنیاد مسکن مطرح شد

دکتر حیدری: رقابت بخش دولتی با شرکت‌های خصوصی تصمیمی زیان‌بار است / داود محمدی: فرهنگ‌سازی در حوزه تولید قیر از اولویت های انجمن قیر ایران است.

به گزارش خبرنگار انجمن قیر ایران، آیین افتتاحیه رسمی همایش آموزشی قیر و آسفالت با حضور مدیران بنیاد مسکن انقلاب اسلامی صبح امروز 23 خرداد در مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی برگزار شد.

رئیس‌جمهور ایران به فیض شهادت نائل آمد 31 اردیبهشت 1403

رئیس‌جمهور ایران به فیض شهادت نائل آمد

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ  ‌   روح بلند آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، خادم‌الرضا (ع) و خادم ملت ایران که در تمامی دوران مسیر خدمت، مجاهدانه و خستگی‌ناپذیر لحظه‌ای آرام نداشت و بر عهد صادقانه خود با خداوند متعال، مجاهدانه ایستاد؛ به ملکوت اعلی پیوست تا این سید عزیز و همراهانش، به مصداق آیه شریفه […]

پیام نوروزی سال ۱۴۰۳ هیئت مدیره انجمن قیر ایران 01 فروردین 1403

پیام نوروزی سال ۱۴۰۳ هیئت مدیره انجمن قیر ایران

خداوند سبحان را سپاسگزاریم که در سایه الطاف بیکرانش فرصت تجربه سال نو را بر ما ارزانی داشت تا با الهام از آنچه گذشت، گام در مسیر بهبود آینده بگذاریم...

جشن پایان آسفالت معابر مهرشهر بیرجند 28 شهریور 1403

جشن پایان آسفالت معابر مهرشهر بیرجند

بهترین شهردار بیرجند در برنامه پرسمان صدا و سیمای استان گفت: ۱۱ سال پیش ۳۰۰ هکتار زمین در قالب دهلکوه قدیم یا همان مهرشهر جدید به شهر الحاق شد که هم اکنون جمعیتی حدود ۵۰ هزار نفر دارد. او افزود: ۴۰۰ هزار متر مربع آسفالت شامل ۱۹ هزار تن قیر با اعتباری بالغ بر بیش از ۸۰ میلیارد […]

آسفالت بیش از ۱۳۱ کیلومتر از راه‌های روستایی چهارمحال و بختیاری 28 شهریور 1403

آسفالت بیش از ۱۳۱ کیلومتر از راه‌های روستایی چهارمحال و بختیاری

رییس اداره نظارت بر ساخت راه‌های فرعی و روستایی چهارمحال و بختیاری گفت: بیش از ۱۳۱ کیلومتر از راه‌های فرعی و روستایی استان بهسازی و آسفالت شدند.

افزایش صادرات نفت عربستان به چین 28 شهریور 1403

افزایش صادرات نفت عربستان به چین

منابع تجاری از افزایش صادرات نفت عربستان‌سعودی به چین در ماه اکتبر ۲۰۲۴ خبر دادند. به نقل از رویترز، منابع تجاری اعلام کردند پس از آنکه عربستان‌سعودی قیمت فروش نفت خود را به مشتریان آسیایی کاهش داد، تقاضا برای نفت این کشور بالا رفت و بدین‌‌‌‌ترتیب عرضه نفت‌خام عربستان‌سعودی به چین در ماه اکتبر به ۴۶‌میلیون بشکه می‌رسد.

تخصیص قیر تهاتری به شهرداری‌های گلستان 27 شهریور 1403

تخصیص قیر تهاتری به شهرداری‌های گلستان

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان با بیان اینکه قیرتهاتری از سوی شرکت بازآفرینی شهری ایران به شهرداری‌های گلستان اختصاص پیدا کرده است، گفت: تاکنون ۷۵۴ هزار متر مربع از معابر محلات هدف بازآفرینی در ۱۶ شهر استان آسفالت شده است.

روکش آسفالت محور زنجان _ بیجار به پایان رسید 26 شهریور 1403

روکش آسفالت محور زنجان _ بیجار به پایان رسید

رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای شهرستان زنجان از اتمام عملیات روکش آسفالت ۴.۵ کیلومتر از محور ترانزیتی زنجان_بیجار با اعتباری بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان خبر داد.

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟ 26 شهریور 1403

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟

در جریان اجلاس کاپ۲۸ در دبی، همه بر تضاد منافع بـیـن بـزرگ‌تریــن تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان و هدف اصلی و البته ظاهری کنفرانس که عبارت بود از کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای جهانی، متمرکز بودند، اما نکته‌‌‌‌‌‌ای که بعد از اجلاس به توافق جمعی رسید، یعنی دوری جهان از سوخت‌های فسیلی، کارشناسان نفت را شگفت‌‌‌‌‌‌زده کرد. در آن زمان و حتی اکنون، هیچ کشوری وجود ندارد که اعتبار کافی نزد بزرگان نفتی از یک‌سو و فعالان محیط‌زیستی از سوی دیگر داشته‌باشد تا بتواند چنین تعهدی را به سرانجام برساند.‌

نفت بر مدار صعود 25 شهریور 1403

نفت بر مدار صعود

روز گذشته قیمت جهانی نفت روند افزایشی در پیش گرفت. روند صعودی قیمت نفت، به دلیل بروز اختلال در تولید نفت آمریکا در حوزه خلیج‌مکزیک رخ ‌داده‌است. توفان فرانسین تولیدکنندگان نفت این منطقه را وادار کرد فعالیت سکوهای نفتی را پیش از رسیدن امواج متلاطم به سواحل لوئیزیانا متوقف کنند. قیمت هر بشکه نفت‌برنت دریای شمال دیروز و در لحظه تنظیم این گزارش، با ۶۸‌سنت افزایش به ۷۲دلار و ۶۶‌سنت رسید. نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۷۸سنت افزایش ۶۹ دلار و ۷۴‌سنت معامله شد.

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار 20 شهریور 1403

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار

نزدیک شدن جبهه هوای توفانی به ساحل خلیج آمریکا که تقریبا ۶۰‌درصد از ظرفیت پالایشی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، ارزش معاملات آتی نفت برنت را در روز دوشنبه نهم سپتامبر حدود ۱‌درصد افزایش داد و باعث شد قیمت نفت بخشی از زیان‌‌های سنگین هفته گذشته را جبران کند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت نفت خام برنت به ۷۱ دلار و ۷۳ سنت در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۶۸ دلار و ۳۵ سنت در هر بشکه فروخته شد. قیمت نفت خام برنت طی ۶روز گذشته کاهش متداومی را تجربه کرده و بیش از ۱۱‌درصد یا نزدیک به ۹ دلار در هر بشکه افت کرده است، تا پایین‌‌ترین قیمت خود از دسامبر ۲۰۲۱ را ثبت کند. تحلیلگران اظهار کردند که بهبود روز دوشنبه تا حد زیادی به دلیل توفان احتمالی نزدیک به ساحل خلیج آمریکا بوده است.

رشد واردات نفتی آسیا 17 شهریور 1403

رشد واردات نفتی آسیا

بر اساس برآوردها، چین بزرگ‌ترین واردکننده نفت‌‌‌‌‌خام جهان واردات نفت خود در ماه اوت را بیش از یک‌میلیون بشکه در روز از آغاز ژوئیه افزایش داده‌است.‌‌‌‌‌ به باور ناظران بازار، می‌توان‌بخشی از بهبود سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام آسیا را به کاهش جهانی قیمت نفت نسبت داد. به گزارش اویل‌‌‌‌‌پرایس، به‌نظر می‌رسد سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام به منطقه پر‌‌‌‌‌متقاضی جهان یعنی آسیا در ماه اوت از پایین‌ترین سطح خود طی دو سال‌اخیر، بهبود یافته‌است. افزایش وارات روزانه بیش از یک‌میلیون بشکه‌‌‌‌‌ای چین در ماه اوت در حالی رقم می‌خورد که سایر واردکنندگان بزرگ نفت در آسیا مانند هند، کره‌‌‌‌‌جنوبی و ژاپن نیز شاهد افزایش واردات بودند. طبق داده‌های LSEG Oil Research که توسط کلاید‌‌‌‌‌راسل، ستون‌‌‌‌‌نویس رویترز گزارش‌شده، پایین‌ترین سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام این منطقه مربوط به ژوئیه می‌شود.

سقوط آزاد طلای سیاه 17 شهریور 1403

سقوط آزاد طلای سیاه

روز جمعه ششم سپتامبر، بهای آتی نفت‌خام برنت با ۷‌درصد کاهش نسبت به ماه قبل، به آستانه ۷۳ دلار در هر بشکه سقوط کرد که نشان‌دهنده استمرارکاهش قابل‌‌‌‌توجه قیمت‌ها در روزهای اخیر بود. این نزول به دلیل نگرانی‌ها درباره تقاضای بازارهای بزرگ مصرف‌کننده نفت رخ‌داد. داده‌های اقتصادی چین و ایالات‌متحده نشانگر کاهش فعالیت در بخش‌های تولیدی این کشورها است که ترس از کاهش تقاضا برای نفت‌خام را تشدید کرده‌است. وضعیت بازار نابسامان نفت با پیش‌بینی‌هایی برای افزایش عرضه از لیبی پیچیده‌‌‌‌تر هم شده‌است.

رصد انتخاباتی دلار 16 تیر 1403

رصد انتخاباتی دلار

بررسی‌های به‌عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که ریسک‌های معاملاتی در سطح بالایی قرار دارند. مشاهدات نشان می‌دهد بازار با یک شوک افزایشی به استقبال دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رفته است. به عقیده تحلیلگران احتمال تخلیه این ریسک‏‏‌ها درصورت پیروزی یکی از دو جناح وجود دارد. در نهایت می‌توان گفت چشم فعالان ارزی به خروجی صندوق‌های رای است.

بازار ارز درگیر انتخابات 09 تیر 1403

بازار ارز درگیر انتخابات

در روز‌های اخیر اخبار مربوط به دو انتخابات ریاست‌جمهوری سبب افزایش هیجانات بازار ارز غیر رسمی شده است. همزمان شدن انتخابات ریاست‌جمهوری دولت چهاردهم و آغاز رقابت انتخاباتی نامزد‌های ریاست‌جمهوری آمریکا، انتظارات تورمی فعالان بازار را دستخوش تغییر قرار داده است. بر این اساس نرخ دلار آزاد در بازار روز‌های پایانی هفته گذشته وارد کانال ۶۱ هزار تومانی شد.

۴ مصوبه برای حمایت از بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد 21 خرداد 1403

۴ مصوبه برای حمایت از بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد

وزیر اقتصاد از تصویب ۴ کمک به سودآوری صنایع بورسی از جمله اصلاح دستورالعمل قیمت محصولات پالایشی و عدم لغو پذیرش ایران خودرو و سایپا در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت خبر داد.

سه دستور ارزی فرزین برای صادرکنندگان بخش خصوصی 27 اردیبهشت 1403

سه دستور ارزی فرزین برای صادرکنندگان بخش خصوصی

رئیس‌کل بانک مرکزی در نشست با هیات رئیسه اتاق ایران، برای حمایت از صادرکنندگان بخش خصوصی سه دستور فوری صادر کرد. «استفاده از ارز اشخاص» و «گواهی امتیاز صادراتی در مرکز مبادله ارز» و به‌ کارگیری «ریال برون‌مرزی با روسیه» سه برنامه ویژ‌ه‌ای که در دستور کار قرار گرفته است.

تاکید مجلس بر اصلاح سیاست‌های ارزی دولت 04 اردیبهشت 1403

تاکید مجلس بر اصلاح سیاست‌های ارزی دولت

نوسانات نرخ ارز در هفته‌های گذشته محور تذکرات نمایندگان مجلس بود و بر همین اساس رئیس مجلس اعلام کرد که مجلس شورای اسلامی جلسه‌ای درباره ارز با مسوولان بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت برگزار خواهد کرد. اگرچه به نظر می‌رسید این جلسه در صحن علنی مجلس برگزار شود، اما این نشست در دفتر رئیس مجلس و با حضور خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی، پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس‌الدین حسینی رئیس کمیسیون جهش و رونق تولید، اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع، محسن زنگنه و حجت‌الاسلام بحرینی از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها برگزار شد. البته قرار است گزارش جمع‌بندی درباره موضوع ارز هفته آینده در صحن مجلس قرائت شود. از سوی دیگر اگرچه تاکنون یک جلسه میان دولت و جمعی از نمایندگان مجلس برگزار شده، اما قرار است این جلسات تا رسیدن به یک جمع‌بندی مشترک ادامه پیدا کند.