حضرت مهدی (ع) فرزند امام حسن عسکری و نرجس خاتون از نوادگان قیصر روم است. مادر حضرت مهدی علیه السلام، دختر یشوعا فرزند قیصر روم بود؛ نام اصلی آن بانو ملیکه است که پس از ازدواج با امام حسن عسکری علیه السلام به نامهای دیگری مشهور شد؛ مشهورترین آنها عبارتاند از نرجس، ریحانه، صقیل، سوسن […]
حضرت مهدی (ع) فرزند امام حسن عسکری و نرجس خاتون از نوادگان قیصر روم است. مادر حضرت مهدی علیه السلام، دختر یشوعا فرزند قیصر روم بود؛ نام اصلی آن بانو ملیکه است که پس از ازدواج با امام حسن عسکری علیه السلام به نامهای دیگری مشهور شد؛ مشهورترین آنها عبارتاند از نرجس، ریحانه، صقیل، سوسن و حکیمه، که در این میان «نرجس» از همه مشهورتر است.
سیزده ساله بود که جدش قیصر روم مراسم بسیار مجلل و باشکوهی ترتیب داد، تا او را به عقد برادرزادهاش در آورد؛ ولی بر اثر حادثهای شگفتآور، تخت برادر زادهاش سرنگون شد و او در دم جان سپرد. پس از او بار دیگر مراسم مشابهی ترتیب یافت تا ملیکه به عقد ازدواج برادرزاده دیگر قیصر در آید، ولی او نیز به سرنوشت برادر خود دچار شد.
در همان شب، ملیکه در عالم رؤیا توسط رسول گرامی اسلام به عقد ازدواج امام حسن عسکری علیه السلام درآمد. از آن پس عشق و علاقه به امام حسن عسگری آنچنان در قلب ملیکه جای گرفت که او را از غذا و خوراک بازداشت. روز به روز حالش به ضعف و وخامت گرایید بهطوری که پزشکان از بهبودیاش قطع امید کردند.
سرانجام بر اساس دستور امام حسن عسکری به صورت ناشناس به جمع اسرای روم پیوست و از سوی امام هادی توسط بشر بن سلیمان خریداری شد و به سامرا منتقل گردید. امام هادی، نرجس خاتون را به خواهرش حکیمه واگذار کرد تا احکام دینی را به او آموزش دهد.
در اواخر عمر شریف امام هادی، امام حسن عسکری با نرجس ازدواج کرد و در سال 255 یا 256 حضرت امام مهدی متولدگردید
حضرت مهدی به صورت پنهانی در نیمه شعبان متولد شدند و هیچ یک از دشمنانشان اطلاعی از این ماجرا نداشتند. ایشان تا پنج سالگی در کنار پدر و مادر زندگی نیمه پنهانی در پیش گرفتند. از کارهای مهمی که امام حسن عسکری (ع) در آن دوران پنج ساله انجام دادند، این بود که فرزندشان را به بزرگان شیعه معرفی میکردند تا ایشان در آینده برای خلافت و جایگزینی دچار مشکل نشوند.
غیبت صغری: بعد از به شهادت رسیدن امام حسن عسکری در سال 260 قمری، غیبت صغری امام عصر شروع شد و تا سال 329 قمری نیز طول کشید. ایشان در آن دوران از طریق 4 نفر نایب با مردم عادی ارتباط داشتند.
دوره غیبت کبری: این دوره از سال 329 قمری شروع شده و همچنان هم ادامه دارد. در عصر حاضر، نایبان عام، مسئول ادارهی جامعه و پاسخگویی به شبهات دینی مردم هستند و هیچ نایب خاصی تعیین نشده است.
دورهی حکومت: پس از ظهور آن حضرت یک حکومت واحد شکل خواهد گرفت و تمامی انسانها زیر سایهی عدل امام زمان (عج) زندگی خواهند کرد.