یکی از مشکلات صنایع کشور، تجهیزات فرسوده است که چین در این حوزه میتواند کمک شایانی برای کشور باشد. این نماینده مجلس درباره پیشبینی افزایش تقاضای چین در سالجاری میلادی و سهم ایران از این بازار گفت: بدونشک ایران سهم قابلتوجهی از تقاضای نفت چین خواهد داشت. چین بهعنوان یک مشتری سنتی نفت ایران، پالایشگاههای خود را براساس مشخصات نفت ایران احداث کردهاست؛ پس یا باید تجهیزات پالایشگاههای خود را تغییر دهد که هزینهای گزاف دارد و اصلا منطقی نیست؛ یا به خرید نفت منطبق با پالایشگاههای موجود دست بزند که قاعدتا در این موقعیت ایران جزو اولینهای لیست خواهد بود. به گفته حسینیکیا این گزاره «نهتنها برای چین بلکه برای تمامی مشتریهای سنتی نفت ایران صدق میکند و درصورت صعود تقاضای نفت میتوان به افزایش فروش نفت ایران هم امیدوار بود.»
رئیسجمهوری با اشاره به اینکه سیاست خارجی جمهوریاسلامی ایران اعتمادسازی در حوزه همسایگان و همگرایی اقتصادی در آسیا است، تصریح کرد: این سفر از این جهت بسیار اهمیت داشت که بتواند توافقهای مصداقی را در حوزههای مختلف تجاری و اقتصادی بین دو کشور اجرایی کند، لذا ۲۰ تفاهمنامه در حضور دو رئیسجمهوری به امضای مقامهای طرفین رسید. رئیسی اضافه کرد: در نشستی که پس از امضای این قراردادها و توافقنامهها برگزار شد نیز بر اراده جدی دو طرف برای ادامه و توسعه همکاری در حوزههای مختلف تجاری، اقتصادی، انرژی، علم و فناوری تاکید شد و در همه مباحث توانستیم تصمیمهای خوبی بگیریم.
وی تاکید کرد: وزرای حاضر در این سفر نیز مذاکرات خیلی خوبی داشتند و تصمیمها و توافقهای بسیار خوبی حاصل شد مبنیبر اینکه همه همکاریهای دو کشور همراه با انتقال فناوری باشد. رئیسجمهوری در ادامه با بیان اینکه موضوع دیگر مذاکرات این سفر مربوط به همکاریهای ایران و چین در سازمانهای بینالمللی بود، گفت: با توجه به نقش مهم و برجسته چین در سازمانهایی مانند شانگهای و بریکس، شاهد اعلام تمایل چین برای عضویت جمهوریاسلامی ایران در سازمان بریکس بودیم که این موضوع بهشکل جدی از سوی وزیر امورخارجه دنبال خواهد شد تا کشور از ظرفیت عضویت موثر و مفید در این سازمان فرامنطقهای بهرهمند شود.
در همین ارتباط، عضو هیاترئیسه کمیسیون انرژی مجلس شورایاسلامی گفت: توافقهای ایران و چین در حوزه انرژی و دیگر بخشها، بر روابط دیرینه دو کشور تاثیرگذار است. حسین حسینزاده با بیان اینکه تاکنون توافقهای بسیار خوبی با کشورهای روسیه و چین بهویژه در حوزه انرژی انجامشده که بیشک منشأ اثر خواهد بود، اظهار کرد: مجلس از دیپلماسی فعال انرژی با کشورهای همسایه و کشورهای راهبردی حمایت میکند.
نقش مکمل اقتصاد ایران و چین
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران درخصوص این سفر و تفاهمنامههای تبادلشده، تاکید کرد که اقتصاد ایران و چین میتوانند مکمل یکدیگر باشند و بسیاری از نیازهای یکدیگر را نیز رفع کنند. محمدعلی خطیبی با بیان اینکه با توجه به روند رشد اقتصاد چین، کارشناسان پیشبینی میکنند اقتصاد این کشور در سالهای آینده رتبه نخست جهان را به خود اختصاص دهد و آمریکا را پشتسر بگذارد، افزود: طبیعتا چین برای رسیدن به رتبه نخست قدرت اقتصاد جهانی نیاز به انرژی بیشتری دارد، از اینرو ایران با تکیه بر ذخایر نفت و گاز خود میتواند شریک و تامینکننده مطمئنی برای این کشور در طولانیمدت بهشمار آید.
مدیر پیشین امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: کشور چین در سالهای اخیر در زمینه انرژیهای تجدیدپذیر بهویژه انرژی خورشیدی بسیار فعال بودهاست، بهطوری که هماکنون فناوریها و زیرساختهای استفاده از انرژی خورشیدی را با قیمتهای بسیار کمتر از قیمت کشورهای اروپایی میتوانیم از این کشور وارد کنیم. خطیبی گفت: هماکنون صنعت نفت ایران برای افزایش و حفظ تولید نفت و گاز خود نیاز مبرمی به سرمایهگذاران خارجی دارد، از اینرو یکی از راههای حل این چالش استفاده از توان مالی شرکتهای بزرگ نفت و گاز چینی است. استفاده از ارزی بهجز دلار بهویژه ارزهای ملی که مشکلات تحریمی را بههمراه ندارد، میتواند در توسعه روابط مالی میان دو کشور مهم باشد. البته دو کشور تجربه همکاری اقتصادی با ارزهای دیگر بهجز دلار را داشتهاند.
لزوم تلاش همهجانبه برای اجراییشدن مفاد توافقنامه
لازم بهذکر است رئیسجمهوری با اشاره به دستاوردهای مهم و توافقهای راهبردی ایران و چین بر لزوم تلاش همهجانبه مسوولان و دستاندرکاران بخشهای مرتبط، برای اجراییشدن هرچه سریعتر این تصمیمها تاکید کرد. سیدابراهیم رئیسی در نشست هیاتدولت با اشاره به سفر هفته گذشته به چین و دستاوردهای مهم و توافقهای راهبردی دو کشور از جمله در بخشهای اقتصادی و تجاری، بر لزوم تلاش همهجانبه مسوولان و دستاندرکاران بخشهای مرتبط، برای اجراییشدن هرچه سریعتر این تصمیمها و تحقق اهداف دو کشور همسو با گسترش و تقویت همکاریها تاکید کرد.
- منبع خبر : دنیای اقتصاد