دوشنبه, ۲۶ شهریور , ۱۴۰۳
گروه : نفت
پ
  • 23 بهمن 1401 - 10:55

متانول‌ساز‏‏‌ها بین دو لبه قیچی

متانول‌ساز‏‏‌ها بین دو لبه قیچی
متانول‌ساز‏‏‌ها بین دو لبه قیچی
قیمت گاز خوراک در حال حاضر به یک تهدید برای موجودیت شرکت‌های تولیدکننده متانول تبدیل شده است. ایران و مخصوصا منطقه عسلویه به عنوان دارندگان اصلی گاز تنها متاثر از برخی تصمیمات به جایی رسیده‌اند که تکانه‌‌‌های سیاسی جنگ اوکراین را مستقیم به داخل کشور رسانده‌‌‌اند. در یک نشست خبری، کارگروه متانول ایران موضوع خوراک و دیگر دغدغه‌‌‌های این صنعت را به بحث گذاشتند. بر اساس گفته‌های اعضای این کارگروه افزایش نرخ خوراک از یک طرف و از سوی دیگر کاهش قیمت متانول در جهان باعث شده متانول‌سازهای ایران در خطر تعطیلی قرار گیرند. آن‌طور که محاسبات نشان می‌دهد و در این جلسه هم گفته شد، هزینه تمام شده هر تن متانول نزدیک ۲۶۸ دلار است که با توجه به قیمت ۲۴۰ دلار برای هر تن متانول فوب خلیج فارس، ۲۸ دلار زیان تولید این محصول است.

کارگروه متانول ایران در یک نشست با خبرنگار تخصصی حوزه پتروشیمی، عارضه‌‌‌های اصلی این حوزه را تشریح کردند. در ابتدای نشست رئیس این کارگروه به سه معضل اصلی صنعت تولید متانول اشاره کرد. به گفته متین دیداری این سه دغدغه شامل رشد نرخ خوراک، افزایش بی‌سابقه قیمت یوتیلیتی و تفاوت نرخ قیمت ارز آزاد و نرخ نیما می‌شود که تاثیر مستقیمی بر حیات شرکت های متانولی دارد

وی در رابطه با نرخ خوراک با توضیح اینکه فرمول نرخ‌گذاری خوراک بر مبنای قیمت‌های بازار هلند و انگلیس صورت گرفته است، افزود: جدا از اینکه از همان ابتدا هدف این بوده که ایران به عنوان دومین منبع گازی دنیا بتواند هاب قیمت‌گذاری گاز باشد، باید گفت در شرایط حاضر هم اصلا منصفانه نیست واحدهای پتروشیمی ایران نرخ خوراک را بر اساس نرخ گاز انگلستان و هلند محاسبه کنند.

مساله مهمی که دیداری بر آن تاکید کرد این است که کشورهای اروپایی مصرف‌کننده گاز هستند و از همین رو هزینه بالایی جهت انتقال گاز از کشورهای دیگر به این قاره صورت می‌گیرد که این مولفه خواسته یا ناخواسته در نرخ‌‌‌ خوراک ایران عیان می‌شود. بنابراین به باور این مدیر حوزه متانول نرخ خوراک باید بر اساس فرمول متعارف و منطقی‌‌‌ای انجام شود، درخواستی که البته چیزی جز اجرای نص صریح قانون بالادستی نیست؛ «ما جز اجرای قانون را از مجموعه دولت به عنوان متولی نرخ‌گذاری نمی‌خواهیم.» دیداری در این رابطه گفت: هیات وزیران در سال ۱۳۸۸ در قالب قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به صراحت وزارت نفت را مکلف کردند نرخ خوراک گازی و مایع شرکت‌های پالایشی و پتروشیمی بر اساس چند معیار صورت گیرد که مهم‌ترین آنها حفظ رقابت‌پذیری محصولات تولیدی در بازارهای بین‌المللی بود. وی در ادامه با بیان اینکه اکنون قیمت تمام‌شده از قیمت بازارهای بین‌المللی بیشتر است، گفت: این نرخ قدرت رقابت‌پذیری را از بین برده و اگر نرخ‌های در نشریات بین‌المللی را مشاهده کنیم متوجه می‌شویم که تفاوت قیمت تا چه اندازه است.
رئیس کارگروه متانول ایران دومین معیار نرخ‌گذاری در این قانون را قابلیت سرمایه‌گذاری عنوان و اعلام کرد: نرخ‌گذاری باید به صورتی انجام شود که قابلیت جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی را داشته باشد، اما اکنون که نرخ خوراک گاز در جهان بین ۴/ ۱ تا ۱۵ سنت و متوسط نرخ گاز در جهان ۱۰ سنت است، با این روند قیمت‌گذاری، قیمت خوراک در ایران به ۲۴ سنت می‌رسد.

وی با بیان اینکه پتروشیمی بیشترین ارز را به کشور وارد کرده و تنها بخش متانول سالانه ۳ تا ۵/ ۳ میلیارد دلار ارز به سامانه نیما عرضه می‌کنند، گفت: اگر قیمت خوراک به ۷‌هزار تومان برسد در پتروشیمی‌های متانولی ۲۰‌هزار میلیارد تومان زیان انباشته ایجاد خواهد شد و تولید متوقف می‌شود

مدیرعامل پتروشیمی زاگرس در ادامه به تشریح معضل دوم پتروشیمی‌‌‌ها یعنی «رشد افسارگسیخته نرخ یوتیلیتی‌‌‌ها» پرداخت و در این زمینه گفت: اکسیژن به عنوان یکی از خوراک‌ها تلقی می‌شود و افزایش قیمت این محصول مشکل‌ساز بوده است. به گفته وی مجموعه پتروشیمی زاگرس یکی از شرکت‌هایی بوده که در این ارتباط بیشترین ضرر را کرده است، چراکه ۷۰‌درصد اکسیژن تولیدی توسط شرکت متولی سرویس‌های جانبی را زاگرس مصرف می‌کند و بالغ بر ۲۵۰۰ میلیارد تومان در این حوزه متضرر شده است.

دیداری معتقد است که افزایش قیمت باید وجود داشته باشد، ولی این موضوع باید متعارف و معقول صورت گیرد که بتواند حفظ زنجیره را به طور کامل درنظر گیرد. «صندوق‌های بازنشستگی اصلی‌ترین سهامداران پتروشیمی‌ها هستند و باید به این موضوع اندیشیده شود که زیان پتروشیمی تنها به این حلقه محدود نخواهد شد. اگر همین سازمان‌هایی که متولی تامین حقوق بازنشسته‌ها هستند دچار کمبود منابع شوند ناگزیر به سمت دولت و بودجه عمومی خواهند رفت. بنابراین باید به گونه‌ای متعادل نرخ‌ها تعیین شود به شکلی که تولید و سرمایه‌گذاری و اشتغال به خطر نیفتد.»

دیداری در خصوص تفاوت نرخ ارز بازار آزاد و نیما به عنوان دغدغه سوم این صنعت نیز بیان کرد: در حال حاضر بیشترین زیان را از این موضوع پتروشیمی‌ها متحمل می‌شوند. در حالی که این صنعت متولی اصلی صادرات است و ده‌ها ریسک عملیاتی و تجاری، انتقال پول، حمل‌ونقل و… را به جان می‌خرد.

مدیرعامل پتروشیمی زاگرس در ادامه به این موضوع اشاره کرد که در شرایطی که صنعت متانول ۲‌درصد از گاز متان تولیدی کشور را مصرف می‌کند برای این میزان مصرف قیمت‌هایی در دستور کار قرار گرفته که حیات آنها  را در خطر می‌اندازد.

وی همچنین با بیان اینکه حاشیه سود تمام متانول‌‌‌سازهای کشور در ماه‌های گذشته منفی بوده است، توضیح داد: بخش عمده‌ای از متانول‌سازهای کشور واحدهایی هستند که تازه ‌وارد مدار تولید شده‌اند و هنوز هزینه استهلاک‌شان صفر نشده است و از همه مهم‌تر هزینه‌های بازپرداخت فاینانس و تسهیلات را بر دوش دارند، یعنی قیمت تمام‌شده این شرکت‌ها بسیار بالاست و این فاصله زیان ایجاد‌شده برای این شرکت‌ها خیلی بیشتر از آنهایی است که سال‌ها در حال تولید هستند.

دیداری گفت: فرمول خوراک در کارگروه و انجمن صنفی تعیین شده است؛ فرمولی که  باید تابع قیمت‌های بین‌المللی باشد به این صورت که اگر به تناسب نرخ محصول در بازارهای بین‌المللی افزایش پیدا کرد، به همین میزان هم نرخ خوراک افزایش یابد که دولت هم از این موضوع منتفع شود.

وی همچنین در زمینه عدم‌ سرمایه‌گذاری متانول‌‌‌سازها در پایین‌دست هم توضیح داد: ما قبلا پیشنهاد دادیم که متانولی‌ها به سمت زنجیره ارزش و پایین‌دستی حرکت کنند. اما اولین انتقاد به خود نهادهایی است که برای تولید متانول همچنان مجوز صادر می‌کنند. حجم عمده مجوز صادر‌شده در حالی که همان نهادها می‌توانستند جلوی این موضوع را بگیرند و سقف تولید متانول را تعیین  کنند و اجازه بدهند که در پایین‌دست سرمایه‌گذاری کنند. بنابراین آنهایی که ما را ملامت می‌کنند که چرا در پایین‌دست سرمایه‌گذاری نمی‌کنند خودشان باید در ابتدای امر جلوی این موضوع را می‌گرفتند.

وی ادامه داد: همچنین ما اعلام کردیم که یک فرصت ۴ تا ۶ ساله به شرکت‌های تولیدکننده متانول بدهید که همزمان با تداوم تولید متانول در پایین‌دست هم سرمایه‌گذاری کنند. اما اکنون بحث ادامه حیات پتروشیمی‌هاست و فعلا باید بتوانیم فضای تنفسی داشته باشیم مخصوصا برای شرکت‌های جدید تا بتوانند وام‌های خود را پس دهند و همزمان بتوانند از محل درآمد خود وام‌های جدید بگیرند و در پایین‌دست سرمایه‌گذاری کنند. کما اینکه پتروشیمی زاگرس به این حوزه ورود کرده است و اخیرا هم قرارداد لایسنس تبدیل متانول به اتانول هم امضا شده است

خسارت دو‌طرفه

در ادامه این نشست پیروز موسوی، مدیرعامل پتروشیمی بوشهر با اشاره  به افزایش قیمت گاز در اروپا و تاثیر آن بر قیمت خوراک پتروشیمی ایران گفت: جنگ در اوکراین و افزایش هزینه حمل‌ونقل جهانی نیز باعث کاهش قیمت متانول در جهان شده است، بنابراین متانول‌سازهای ایران هم خسارت افزایش قیمت گاز و هم کاهش قیمت محصول  را که هر دو آنها ناشی از مسائل سیاسی بوده است می‌پردازند.

مدیرعامل پتروشیمی بوشهر ادامه داد: هزینه حمل۱۵ تا ۲۰‌درصد بعد از جنگ اوکراین افزایش داشته و این موضوع بر اقتصاد کشور اثرگذار خواهد بود.

موسوی با بیان اینکه پتروشیمی‌‌‌ها در کنترل نرخ ارز اثربخش هستند، گفت: رقبای ایران با گاز ارزان، محصولات پتروشیمی تولید می‌کنند و توان رقابت از متانول‌‌‌سازان ایران گرفته می‌شود. در حالی که ۲‌درصد از گاز تولیدی در پتروشیمی‌‌‌های متانولی مصرف می‌شود با این حال تاثیر زیادی بر بازار ارز کشور دارند.

وی اعلام کرد: من به عنوان مدیرعامل پتروشیمی بوشهر صراحتا می‌گویم موجودیت این  پتروشیمی به خطر افتاده است.

۲۸ دلار زیان هر تن متانول

رضا کریمی، مدیرعامل پتروشیمی سبلان هم در این نشست به تشریح قیمت تمام‌شده متانول و نرخ فروش آن پرداخت. به گفته وی حدود ۶۱ تا ۶۴‌درصد قیمت تمام‌شده یک تن متانول قیمت گاز خوراک است که برای هر تن متانول از ۱۷۰ تا ۱۸۰ دلار آب می‌خورد.

وی ادامه داد: ۳۳ دلار در هر تن قیمت اکسیژن به عنوان خوراک دوم، ۲/ ۱۵دلار در هر تن قیمت بخار و هر مگاوات برق ۶۰ دلار هزینه دارد.

علاوه بر این، نرخ آب، پساب و نیروی انسانی که کمترین هزینه را دارد و حدود ۳‌درصد از کل قیمت تمام‌شده را دربرمی‌گیرد، ۵۰ دلار هم هزینه نگهداری مجتمع است. بنابراین هزینه تمام‌شده هر تن متانول نزدیک ۲۶۸ دلار است که با توجه به قیمت هر تن متانول فوب خلیج فارس ۲۴۰ دلار، ۲۸ دلار زیان تولید این محصول است.

کریمی گفت: حال اگر بخواهیم هزینه‌های وام‌ها را هم درنظر بگیریم مشخص می‌شود که تولید در این حوزه بسیار زیان‌آور است. شرکت سبلان حدود ۴۳۰ میلیون دلار فقط وام گرفته است و ۸۰‌درصد آن به صورت قسط پرداخت می‌شود. ضمنا پتروشیمی سبلان از تولید داخلی حمایت کرده است و برای اولین بار در کشور کاتالیست سنتز خود را از تولیدکننده‌های داخلی خریداری کرده و تا حدودی هم جواب گرفته است. اما با این حال ۶۸‌درصد این کاتالیست‌ها افزایش قیمت داشته است.

به گفته کریمی اکنون با قیمت ۵‌هزار تومان نرخ خوراک گاز، قیمت تمام‌شده بالاتر از قیمت فوب خلیج فارس رفته است چه برسد قیمت ۷‌هزار تومان خوراک که حتما به تعطیلی این واحدهای تولیدی خواهد انجامید. «شرکت سبلان با نرخ ۵‌هزار تومانی خوراک حدود ۱۸۰۰ میلیارد در سال ضرر می‌کند ولی اگر قیمت را به ۷‌هزار تومان بالا ببرند این زیان سر به فلک می‌‌‌زند. از سوی دیگر ۵۰‌درصد هم روی قیمت سوخت رفته است.»

وی ادامه داد: مهم‌تر اینکه قرار بر این شد از محل درآمد شرکت‌های کیمیای پارس و سبلان پروژه‌هایی راه بیفتد یعنی عملا اگر شرکت‌های متانولی تعطیل شود، در پی آن شرکت‌های دنا، سینا و طرح‌های دیگر هم می‌خوابد، بنابراین مشکل تنها سبلان نیست.

 

  • منبع خبر : دنیای اقتصاد

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟ 26 شهریور 1403

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟

در جریان اجلاس کاپ۲۸ در دبی، همه بر تضاد منافع بـیـن بـزرگ‌تریــن تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان و هدف اصلی و البته ظاهری کنفرانس که عبارت بود از کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای جهانی، متمرکز بودند، اما نکته‌‌‌‌‌‌ای که بعد از اجلاس به توافق جمعی رسید، یعنی دوری جهان از سوخت‌های فسیلی، کارشناسان نفت را شگفت‌‌‌‌‌‌زده کرد. در آن زمان و حتی اکنون، هیچ کشوری وجود ندارد که اعتبار کافی نزد بزرگان نفتی از یک‌سو و فعالان محیط‌زیستی از سوی دیگر داشته‌باشد تا بتواند چنین تعهدی را به سرانجام برساند.‌

نفت بر مدار صعود 25 شهریور 1403

نفت بر مدار صعود

روز گذشته قیمت جهانی نفت روند افزایشی در پیش گرفت. روند صعودی قیمت نفت، به دلیل بروز اختلال در تولید نفت آمریکا در حوزه خلیج‌مکزیک رخ ‌داده‌است. توفان فرانسین تولیدکنندگان نفت این منطقه را وادار کرد فعالیت سکوهای نفتی را پیش از رسیدن امواج متلاطم به سواحل لوئیزیانا متوقف کنند. قیمت هر بشکه نفت‌برنت دریای شمال دیروز و در لحظه تنظیم این گزارش، با ۶۸‌سنت افزایش به ۷۲دلار و ۶۶‌سنت رسید. نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۷۸سنت افزایش ۶۹ دلار و ۷۴‌سنت معامله شد.

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار 20 شهریور 1403

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار

نزدیک شدن جبهه هوای توفانی به ساحل خلیج آمریکا که تقریبا ۶۰‌درصد از ظرفیت پالایشی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، ارزش معاملات آتی نفت برنت را در روز دوشنبه نهم سپتامبر حدود ۱‌درصد افزایش داد و باعث شد قیمت نفت بخشی از زیان‌‌های سنگین هفته گذشته را جبران کند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت نفت خام برنت به ۷۱ دلار و ۷۳ سنت در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۶۸ دلار و ۳۵ سنت در هر بشکه فروخته شد. قیمت نفت خام برنت طی ۶روز گذشته کاهش متداومی را تجربه کرده و بیش از ۱۱‌درصد یا نزدیک به ۹ دلار در هر بشکه افت کرده است، تا پایین‌‌ترین قیمت خود از دسامبر ۲۰۲۱ را ثبت کند. تحلیلگران اظهار کردند که بهبود روز دوشنبه تا حد زیادی به دلیل توفان احتمالی نزدیک به ساحل خلیج آمریکا بوده است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

کتاب مرجع صنعت قیر منتشر شد 07 مرداد 1403
قابل توجه اساتید، پژوهشگران، کارشناسان و فعالان صنعت قیر

کتاب مرجع صنعت قیر منتشر شد

بیش از صد سال است که شرکت شل در فناوری قیر و همچنین در تحقیق و توسعه پیشرو بوده است. کتاب مرجع قیر برای سال‌ها به عنوان مرجع معتبر اطلاعات در مورد انواع قیرهای مورد استفاده در روسازی جاده‌ها در نظر گرفته می‌شود. این کتاب (نسخه سال ۲۰۲۲) به قلم J. Read, D. Whiteoak, R. […]

تاکید رئیس جمهور منتخب بر نقش آفرینی تشکل‌های تخصصی 31 تیر 1403

تاکید رئیس جمهور منتخب بر نقش آفرینی تشکل‌های تخصصی

مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب، عصر شنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۳ در دیدار رئیس هئیت مدیره، بازرس و دبیر انجمن قير ایران، بر استفاده مؤثر از ظرفیت انجمن های تخصصی مانند انجمن قیر ایران و نقش‌آفرینی آنان تاکید کرد.

دکتر حیدری: رقابت بخش دولتی با شرکت‌های خصوصی تصمیمی زیان‌بار است / داود محمدی: فرهنگ‌سازی در حوزه تولید قیر از اولویت های انجمن قیر ایران است. 23 خرداد 1403
در افتتاحیه همایش آموزشی مدیران بنیاد مسکن مطرح شد

دکتر حیدری: رقابت بخش دولتی با شرکت‌های خصوصی تصمیمی زیان‌بار است / داود محمدی: فرهنگ‌سازی در حوزه تولید قیر از اولویت های انجمن قیر ایران است.

به گزارش خبرنگار انجمن قیر ایران، آیین افتتاحیه رسمی همایش آموزشی قیر و آسفالت با حضور مدیران بنیاد مسکن انقلاب اسلامی صبح امروز 23 خرداد در مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی برگزار شد.

رئیس‌جمهور ایران به فیض شهادت نائل آمد 31 اردیبهشت 1403

رئیس‌جمهور ایران به فیض شهادت نائل آمد

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ  ‌   روح بلند آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، خادم‌الرضا (ع) و خادم ملت ایران که در تمامی دوران مسیر خدمت، مجاهدانه و خستگی‌ناپذیر لحظه‌ای آرام نداشت و بر عهد صادقانه خود با خداوند متعال، مجاهدانه ایستاد؛ به ملکوت اعلی پیوست تا این سید عزیز و همراهانش، به مصداق آیه شریفه […]

پیام نوروزی سال ۱۴۰۳ هیئت مدیره انجمن قیر ایران 01 فروردین 1403

پیام نوروزی سال ۱۴۰۳ هیئت مدیره انجمن قیر ایران

خداوند سبحان را سپاسگزاریم که در سایه الطاف بیکرانش فرصت تجربه سال نو را بر ما ارزانی داشت تا با الهام از آنچه گذشت، گام در مسیر بهبود آینده بگذاریم...

روکش آسفالت محور زنجان _ بیجار به پایان رسید 26 شهریور 1403

روکش آسفالت محور زنجان _ بیجار به پایان رسید

رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای شهرستان زنجان از اتمام عملیات روکش آسفالت ۴.۵ کیلومتر از محور ترانزیتی زنجان_بیجار با اعتباری بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان خبر داد.

۲۵۰ میلیارد ریال به راه‌های روستایی خراسان‌شمالی اختصاص یافت 26 شهریور 1403

۲۵۰ میلیارد ریال به راه‌های روستایی خراسان‌شمالی اختصاص یافت

نماینده مردم بجنورد، گرمه، جاجرم، مانه، سملقان و رازوجرگلان در مجلس شورای اسلامی گفت: ۲۵۰ میلیارد ریال اعتبار از منابع ملی برای ارتقای راه‌های روستایی خراسان شمالی اختصاص یافت.

۱۶ هزار میلیارد ریال پروژه راهداری در استان اردبیل اجرا شد 26 شهریور 1403

۱۶ هزار میلیارد ریال پروژه راهداری در استان اردبیل اجرا شد

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای استان اردبیل گفت: طی پنج ماه اول سال جاری ۳۰ هزار میلیارد ریال پروژه‌ راهداری در این استان تعریف و هدف‌گذاری شده بود که تا امروز ۱۶ هزار میلیارد ریال کار انجام شده است.

بررسی مشکلات اجرایی پروژه‌های حوزه راه و شهرسازی شهرستان‌های کاشان و آران و بیدگل 26 شهریور 1403

بررسی مشکلات اجرایی پروژه‌های حوزه راه و شهرسازی شهرستان‌های کاشان و آران و بیدگل

در نشست مشترک مدیرکل راه و شهرسازی استان اصفهان با مسئولین شهرستان کاشان و آران و بیدگل مشکلات اجرایی پروژه‌های حوزه راه و شهرسازی این ۲ شهرستان‌ به صورت ریزبینانه مورد بررسی قرار گرفت

فروش ۱۹ هزار تن قیر توقیفی شرکت دبش در مزایده اموال تملیکی 25 شهریور 1403

فروش ۱۹ هزار تن قیر توقیفی شرکت دبش در مزایده اموال تملیکی

مدیرعامل سازمان جمع‌آوری و فروش اموال تملیکی از فروش ۱۹ هزار تن قیر توقیفی شرکت چای دبش در مزایده‌های این سازمان به ارزش ۲۱۹ میلیارد تومان خبر داد.

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟ 26 شهریور 1403

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟

در جریان اجلاس کاپ۲۸ در دبی، همه بر تضاد منافع بـیـن بـزرگ‌تریــن تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان و هدف اصلی و البته ظاهری کنفرانس که عبارت بود از کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای جهانی، متمرکز بودند، اما نکته‌‌‌‌‌‌ای که بعد از اجلاس به توافق جمعی رسید، یعنی دوری جهان از سوخت‌های فسیلی، کارشناسان نفت را شگفت‌‌‌‌‌‌زده کرد. در آن زمان و حتی اکنون، هیچ کشوری وجود ندارد که اعتبار کافی نزد بزرگان نفتی از یک‌سو و فعالان محیط‌زیستی از سوی دیگر داشته‌باشد تا بتواند چنین تعهدی را به سرانجام برساند.‌

نفت بر مدار صعود 25 شهریور 1403

نفت بر مدار صعود

روز گذشته قیمت جهانی نفت روند افزایشی در پیش گرفت. روند صعودی قیمت نفت، به دلیل بروز اختلال در تولید نفت آمریکا در حوزه خلیج‌مکزیک رخ ‌داده‌است. توفان فرانسین تولیدکنندگان نفت این منطقه را وادار کرد فعالیت سکوهای نفتی را پیش از رسیدن امواج متلاطم به سواحل لوئیزیانا متوقف کنند. قیمت هر بشکه نفت‌برنت دریای شمال دیروز و در لحظه تنظیم این گزارش، با ۶۸‌سنت افزایش به ۷۲دلار و ۶۶‌سنت رسید. نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۷۸سنت افزایش ۶۹ دلار و ۷۴‌سنت معامله شد.

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار 20 شهریور 1403

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار

نزدیک شدن جبهه هوای توفانی به ساحل خلیج آمریکا که تقریبا ۶۰‌درصد از ظرفیت پالایشی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، ارزش معاملات آتی نفت برنت را در روز دوشنبه نهم سپتامبر حدود ۱‌درصد افزایش داد و باعث شد قیمت نفت بخشی از زیان‌‌های سنگین هفته گذشته را جبران کند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت نفت خام برنت به ۷۱ دلار و ۷۳ سنت در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۶۸ دلار و ۳۵ سنت در هر بشکه فروخته شد. قیمت نفت خام برنت طی ۶روز گذشته کاهش متداومی را تجربه کرده و بیش از ۱۱‌درصد یا نزدیک به ۹ دلار در هر بشکه افت کرده است، تا پایین‌‌ترین قیمت خود از دسامبر ۲۰۲۱ را ثبت کند. تحلیلگران اظهار کردند که بهبود روز دوشنبه تا حد زیادی به دلیل توفان احتمالی نزدیک به ساحل خلیج آمریکا بوده است.

رشد واردات نفتی آسیا 17 شهریور 1403

رشد واردات نفتی آسیا

بر اساس برآوردها، چین بزرگ‌ترین واردکننده نفت‌‌‌‌‌خام جهان واردات نفت خود در ماه اوت را بیش از یک‌میلیون بشکه در روز از آغاز ژوئیه افزایش داده‌است.‌‌‌‌‌ به باور ناظران بازار، می‌توان‌بخشی از بهبود سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام آسیا را به کاهش جهانی قیمت نفت نسبت داد. به گزارش اویل‌‌‌‌‌پرایس، به‌نظر می‌رسد سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام به منطقه پر‌‌‌‌‌متقاضی جهان یعنی آسیا در ماه اوت از پایین‌ترین سطح خود طی دو سال‌اخیر، بهبود یافته‌است. افزایش وارات روزانه بیش از یک‌میلیون بشکه‌‌‌‌‌ای چین در ماه اوت در حالی رقم می‌خورد که سایر واردکنندگان بزرگ نفت در آسیا مانند هند، کره‌‌‌‌‌جنوبی و ژاپن نیز شاهد افزایش واردات بودند. طبق داده‌های LSEG Oil Research که توسط کلاید‌‌‌‌‌راسل، ستون‌‌‌‌‌نویس رویترز گزارش‌شده، پایین‌ترین سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام این منطقه مربوط به ژوئیه می‌شود.

سقوط آزاد طلای سیاه 17 شهریور 1403

سقوط آزاد طلای سیاه

روز جمعه ششم سپتامبر، بهای آتی نفت‌خام برنت با ۷‌درصد کاهش نسبت به ماه قبل، به آستانه ۷۳ دلار در هر بشکه سقوط کرد که نشان‌دهنده استمرارکاهش قابل‌‌‌‌توجه قیمت‌ها در روزهای اخیر بود. این نزول به دلیل نگرانی‌ها درباره تقاضای بازارهای بزرگ مصرف‌کننده نفت رخ‌داد. داده‌های اقتصادی چین و ایالات‌متحده نشانگر کاهش فعالیت در بخش‌های تولیدی این کشورها است که ترس از کاهش تقاضا برای نفت‌خام را تشدید کرده‌است. وضعیت بازار نابسامان نفت با پیش‌بینی‌هایی برای افزایش عرضه از لیبی پیچیده‌‌‌‌تر هم شده‌است.

رصد انتخاباتی دلار 16 تیر 1403

رصد انتخاباتی دلار

بررسی‌های به‌عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که ریسک‌های معاملاتی در سطح بالایی قرار دارند. مشاهدات نشان می‌دهد بازار با یک شوک افزایشی به استقبال دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رفته است. به عقیده تحلیلگران احتمال تخلیه این ریسک‏‏‌ها درصورت پیروزی یکی از دو جناح وجود دارد. در نهایت می‌توان گفت چشم فعالان ارزی به خروجی صندوق‌های رای است.

بازار ارز درگیر انتخابات 09 تیر 1403

بازار ارز درگیر انتخابات

در روز‌های اخیر اخبار مربوط به دو انتخابات ریاست‌جمهوری سبب افزایش هیجانات بازار ارز غیر رسمی شده است. همزمان شدن انتخابات ریاست‌جمهوری دولت چهاردهم و آغاز رقابت انتخاباتی نامزد‌های ریاست‌جمهوری آمریکا، انتظارات تورمی فعالان بازار را دستخوش تغییر قرار داده است. بر این اساس نرخ دلار آزاد در بازار روز‌های پایانی هفته گذشته وارد کانال ۶۱ هزار تومانی شد.

۴ مصوبه برای حمایت از بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد 21 خرداد 1403

۴ مصوبه برای حمایت از بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد

وزیر اقتصاد از تصویب ۴ کمک به سودآوری صنایع بورسی از جمله اصلاح دستورالعمل قیمت محصولات پالایشی و عدم لغو پذیرش ایران خودرو و سایپا در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت خبر داد.

سه دستور ارزی فرزین برای صادرکنندگان بخش خصوصی 27 اردیبهشت 1403

سه دستور ارزی فرزین برای صادرکنندگان بخش خصوصی

رئیس‌کل بانک مرکزی در نشست با هیات رئیسه اتاق ایران، برای حمایت از صادرکنندگان بخش خصوصی سه دستور فوری صادر کرد. «استفاده از ارز اشخاص» و «گواهی امتیاز صادراتی در مرکز مبادله ارز» و به‌ کارگیری «ریال برون‌مرزی با روسیه» سه برنامه ویژ‌ه‌ای که در دستور کار قرار گرفته است.

تاکید مجلس بر اصلاح سیاست‌های ارزی دولت 04 اردیبهشت 1403

تاکید مجلس بر اصلاح سیاست‌های ارزی دولت

نوسانات نرخ ارز در هفته‌های گذشته محور تذکرات نمایندگان مجلس بود و بر همین اساس رئیس مجلس اعلام کرد که مجلس شورای اسلامی جلسه‌ای درباره ارز با مسوولان بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت برگزار خواهد کرد. اگرچه به نظر می‌رسید این جلسه در صحن علنی مجلس برگزار شود، اما این نشست در دفتر رئیس مجلس و با حضور خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی، پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس‌الدین حسینی رئیس کمیسیون جهش و رونق تولید، اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع، محسن زنگنه و حجت‌الاسلام بحرینی از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها برگزار شد. البته قرار است گزارش جمع‌بندی درباره موضوع ارز هفته آینده در صحن مجلس قرائت شود. از سوی دیگر اگرچه تاکنون یک جلسه میان دولت و جمعی از نمایندگان مجلس برگزار شده، اما قرار است این جلسات تا رسیدن به یک جمع‌بندی مشترک ادامه پیدا کند.