پویایی صنعت پالایش باوجود ۴۴سال تحریم های ظالمانه
پویایی صنعت پالایش باوجود ۴۴سال تحریم های ظالمانه
صنعت پالایش با وجود ۴۴ سال تحریم‌های ظالمانه توانسته پویایی خود را حفظ کند و ظرفیت پالایشی کشور اکنون به بالای ۲.۲ میلیون بشکه رسیده است با این حال در دولت سیزدهم تلاش شده تا با اقدامات صورت گرفته صنعت پالایش و پخش از سوخت محوری به سود محوری تغییر مسیر داده است.

شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران با اجرای طرح‌های راهبردی و تغییر مسیر از سوخت محوری به سودمحوری با پالایش روزانه ۲ میلیون و ۲۸۶ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی و تولید ۱۱۲ میلیون لیتر گازوئیل، تولید ۱۰۴ میلیون لیتر بنزین با افزایش ۸ درصدی نسبت به سال قبل، روزانه ۱۰۴ میلیون لیتر بنزین با رشد ۲۱ درصدی نسبت به سال قبل را انجام داده است.

بر این اساس تامین و توزیع ۶۱ میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی از طریق ۴۵۰۰ جایگاه عرضه سوخت و جابه‌جایی ۱۳۵ میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی در شعاع ۵۰۰ کیلومتر توسط ناوگان جاده‌ای در کشور، ثبت رکورد انتقال ۱۲۸ میلیارد لیتر نفت خام و فرآورده‌های نفتی با افزایش ۱۸ درصدی نسبت به دوره قبل به ثبت رسیده است.

ذخیره‌سازی استراتژیک ۱۳ میلیارد لیتر فرآورده نفتی در کشور

در دولت سیزدهم همچنین تثبیت و ذخیره‌سازی استراتژیک ۱۳ میلیارد لیتر فرآورده‌های نفتی در کشور در کنار ساماندهی و مدیریت ۲۷ میلیون کارت هوشمند سوخت نیز انجام شده که به ایجاد امنیت انرژی در کشور کمک کرده است تا در هیچ نقطه حتی برای چند ساعت نیز مشکلی در تامین سوخت کشور به وجود نیاید.

همچنین تامین سوخت ۱۰۰ نیروگاه تولید برق در جهت جلوگیری از خاموشی‌های گسترده در کشور به میزان ۱۷ میلیارد لیتر به ارزش ۸ میلیارد دلار از رسالت‌های مهم شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران بوده که باعث شده با وجود مصرف بالای برق و گاز در کشور اما خاموشی ایجاد نشود. این در حالی است که در دولت قبل و زمانی که مصرف گاز و برق پایین‌تر بود باز هم خاموشی‌های زیادی را شاهد بودیم.

پایداری شبکه سوخت با تنوع در سبد سوخت خانوار

از سوی دیگر، ساماندهی مصرف‌کنندگان فرآورده‌های نفتی در سامانه سدف با جلوگیری سالانه ۱۴ میلیارد لیتر انحراف در توزیع سوخت، تامین و توزیع روزانه ۸۲ میلیون لیتر نفتگاز در بخش‌های غیر نیروگاهی، ارسال سوخت به صنایع بزرگ به میزان توزیع روزانه ۴۸۰۰ تن ال‌پی‌جی در کشور و تامین و توزیع روزانه ۲۴ میلیون مترمکعب سوخت سی‌ان‌جی در کشور جهت جلوگیری در ناترازی بنزین و تنوع سبد سوخت خانوار پایداری شبکه سوخت در کشور را به دنبال داشته است.

همچنین با هدف صرفه جویی در مصرف سوخت مایع و امکان صادرات آن، تبدیل ۲۴۰ هزار خودروی عمومی به دوگانه‌سوز به صورت کاملاً رایگان با فعالیت ۳۳۰ کارگاه تبدیل در کشور انجام شد.

یکی از مهم‌ترین اقدامات برای افزایش سهم سی‌ان‌جی در سبد سوخت حمل و نقل امضای قرارداد تولید ۴۵۰۰۰ خودرو عمومی کارخانه‌ای به دوگانه‌سوز به ارزش ۲۰ میلیون دلار بوده است.

دولت سیزدهم در تلاش است تا با تنوع‌بخشی در سبد سوخت، مصرف بنزین را کنترل کرده و مدیریت کند. با این حال تا زمانی که بهینه‌سازی مصرف انرژی اتفاق نیفتد، هر چقدر هم که به تولید اضافه شود، باز هم سرعت افزایش مصرف بیشتر از رشد تولید خواهد بود.

آغاز صادرات دریایی گاز مایع در دولت سیزدهم

در دولت سیزدهم همچنین با اجرای پروژه ملی صادرات دریایی گاز مایع با ۹ سکو با قابلیت تخلیه هم‌زمان در بندرعباس، صادرات دریایی گاز مایع در پایانه شهید باهنر و جلوگیری از انباشت و سوزاندن ۲۰۰۰ تن در روز با حدود ارزش صادراتی ۳۶۵ میلیون دلار در سال برای اولین بار آغاز شد.

البته دولت سیزدهم از همه روش‌های حمل و نقل برای توسعه ناوگان سوخت‌رسانی استفاده کرده است تا حبس فرآورده در هیچ نقطه‌ای از کشور اتفاق نیفتد و در عین حال سوخت با سرعت قابل قبولی به دست مصرف‌کنندگان برسد. از همین رو فعال‌سازی و جابه‌جایی بخش ریلی با ۳۰۰۰ ناوگان در شرایط خاص با انتقال روزانه ۳۰ تا ۳۵ میلیون لیتر فرآورده نفتی در کشور انجام شد.

علاوه بر این موارد اضافه‌شدن این شرکت به فهرست سازمان‌های توسعه‌ای، صدور خدمات فنی و مهندسی و اجرای تعمیرات اساسی پالایشگاه‌های فراسرزمینی در کشورهای حوزه کارائیب به میزان قرارداد ۱۱۰ میلیون یورویی با هدف جلوگیری از خام‌فروشی و ایجاد ارزش افزوده و بهره‌برداری از فاز دوم مرحله نخست پالایشگاه آبادان را می‌توان از خدمت‌رسانی به مردم ایران در دولت سیزدهم برشمرد.

  • منبع خبر : ایرنا