پنجشنبه, ۲۹ شهریور , ۱۴۰۳
گروه : نفت
پ
  • 20 دی 1401 - 11:51

قیمت نفت در اختیار مصرف‌کنندگان؟

قیمت نفت در اختیار مصرف‌کنندگان؟
قیمت نفت در اختیار مصرف‌کنندگان؟
فرزین محمدی : آیا خریداران نفت می‌توانند در مقابل اوپک کارتل تشکیل دهند؟ یکی از نویسندگان مجله «بارونز» (Barrons) با پیش‌کشیدن برنامه گروه هفت و اتحادیه اروپا نوشته‌‌‌‌‌‌‌‌است که مصرف‌کنندگان نفتی می‌توانند «اتحادیه و کارتلی» در مقابل تولیدکنندگان تشکیل بدهند که توان کنترل قیمت نفت را داشته‌‌‌‌‌‌‌‌باشد. به عقیده این تحلیلگر اروپا در کنار آمریکا و برخی از مصرف‌کنندگان آسیایی با تشکیل یک کارتل می‌توانند مناسبات بازار را تغییر دهند و کنترل پیکان نمودار قیمتی را در اختیار بگیرند. ایده‌‌‌‌‌‌‌‌ای که به عقیده یکی دیگر از ناظران بازار ایده‌‌‌‌‌‌‌‌ای شکست‌خورده‌‌‌‌‌‌‌‌ است زیرا «همپوشانی کاهش قیمت نفت و عرضه ذخایر استراتژیک آمریکا در سال‌گذشته باعث شد تصور موفقیت این اقدام به ذهن برخی متبادر شود.» به‌نظر این کارشناس، چین و هند دو عامل کلیدی عدم‌‌‌‌‌‌‌‌موفقیت این ایده هستند

«آوی سالزمن» یکی از ناظران و تحلیلگران بازار در مجله «بارونز» به «شکل‌‌‌‌‌‌‌‌گیری کارتل خریداران نفتی» اشاره کرده‌است. او با تکیه اتحاد کشورهای غربی برای تعیین سقف قیمتی بر نفت روسیه و کاهش قیمت نفت در روزهای پایانی ۲۰۲۲ به این گزاره پرداخته‌‌‌‌‌‌‌‌است. سالزمن در بارونز نوشته‌‌‌‌‌‌‌‌است: «نفت و جنگ رابطه دیرینه‌‌‌‌‌‌‌‌ای دارند. ذخایر نفت و گاز روسیه مزیتی تاکتیکی برای ولادیمیر پوتین برای حمله به اوکراین بود. حمله‌‌‌‌‌‌‌‌ای که درست زمانی‌که تولیدکنندگان نفت درگیر افزایش تقاضا و قیمت‌ها افزایشی بودند رخ‌داد. جایگاه روسیه به‌عنوان سومین تولیدکننده نفت درکنار عربستان‌سعودی و ایالات‌متحده آمریکا به روسیه این توانایی را داد تا عملا روی شکست اوکراین شرط‌‌‌‌‌‌‌‌بندی کند.»

او با یادآوری روزهای ابتدایی حمله نظامی روسیه ادامه داد: «درهفته‌های ابتدایی، محاسبات پوتین درست از آب درآمد و از طریق صنایع نفت و گاز روسی و صعود قیمت‌ها خزانه را پر کرد، اما این شوک ثباتی نداشت زیرا مصرف‌کنندگان انرژی در مقابل پوتین متحد شدند. با آزادسازی ۱۸۰میلیون بشکه‌‌‌‌‌‌‌‌ای نفت از ذخایر استراتژیک آمریکا و همچنین به بازی گرفتن بازیگران کلیدی مثل حمل‌ونقل دریایی، کشورهای واردکننده و مصرف‌کننده از این شوک رها شدند.» تحریم‌هایی که گروه هفت و اتحادیه اروپا از طریق مسیرهای واردات دریایی روی نفت روسیه اعمال کردند علاوه‌بر کاهش روزانه ۵/ ۱میلیون بشکه‌‌‌‌‌‌‌‌ای عرضه نفت روسیه، این کشور را مجبور کرد که بین ۵تا۷درصد کاهش تولید در ۲۰۲۳ را در دستور کار قرار دهد.

مسکو پیش از این اعلام کرده‌‌‌‌‌‌‌‌بود حتی «اگر مجبور به کاهش تولید باشد از برنامه سقف قیمتی ۶۰دلاری برای نفت روسیه پیروی نخواهد کرد.» هرچند نفت روسیه در آن روزها با تخفیف‌هایی که خورده بود همین حدود معامله می‌‌‌‌‌‌‌‌شد. همین عامل باعث‌شده کشورهایی مثل چین و هند به‌عنوان بزرگ‌ترین مشتری‌‌‌‌‌‌‌‌های نفتی با برنامه سقف قیمتی غرب همراهی نکنند و به خرید نفت از روسیه ادامه دهند. این دو کشور بارها اعلام کردند که مناسبات اقتصادی خود با روسیه را براساس «منافع دوطرف» تعریف خواهند کرد

قص‌‌‌‌‌‌‌‌های ایده

اگر واردکنندگان بزرگ نفت علیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان متحد شوند، بازار چه سرنوشتی پیدا می‌کند؟ این ایده را اولین‌بار ماریو دراگی نخست‌‌‌‌‌‌‌‌وزیر ایتالیا مطرح کرد، سپس جنت یلن وزیر خزانه‌‌‌‌‌‌‌‌داری ایالات‌متحده آمریکا روی آن کار کرد. البته بسیاری از تحلیلگران به توفیق آن مشکوک بودند زیرا باتوجه به شرایط تقاضای بازار جهانی نفت، این تولیدکنندگان هستند که مسیر پیکان قیمتی روی نمودار را تعیین می‌کنند. همین تحلیلگران معتقدند این سیاست خریداران نفت را در موقعیت خطرناکی قرار می‌دهد. هرچند برخی اصرار دارند که تشکیل کارتل خریداران نفت کارآمد است زیرا کاهش قیمت نفت در ۲۰۲۲ آنگونه که پیش‌بینی می‌شد کشورهای سمت تقاضا را تحت‌فشار قرار نداد.

ایرینا اسلاو، کارشناس انرژی در اویل‌‌‌‌‌‌‌‌پرایس با به چالش کشیدن گزاره‌‌‌‌‌‌‌‌هایی که سالزمن مطرح کرده به نقد ایده او می‌‌‌‌‌‌‌‌پردازد. اسلاو در اویل‌‌‌‌‌‌‌‌پرایس نوشت: «سالزمن معتقد است تزریق ۱۸۰میلیون بشکه نفت از محل ذخایر استراتژیک ایالات‌متحده آمریکا اقدام موفقیت‌آمیزی بود مخصوصا زمانی‌که با برداشت دیگر کشورهای که اکثر اروپایی بودند، همراه شد.»

نویسنده اویل‌‌‌‌‌‌‌‌پرایس با احتیاط با این گزاره موافقت می‌کند و می‌‌‌‌‌‌‌‌نویسد: «همپوشانی کاهش قیمت نفت و عرضه ذخایر استراتژیک آمریکا در سال‌گذشته باعث شد تصور موفقیت این اقدام به ذهن برخی متبادر شود.» این ناظر بازار با تکیه بر این نکته که «باوجود فشارهایی که بر صنعت نفت و گاز آمریکا برای افزایش تولید آوردند اما این اتفاق رخ نداد و تمامی بار عرضه بر دوش ذخایر استراتژیک بود، بنابراین این سوال که آیا آزادسازی ۱۸۰میلیون بشکه از ذخایر استراتژیک آمریکا اقدام صحیحی بوده یا نه، بی‌‌‌‌‌‌‌‌پاسخ می‌ماند.» او معتقد است اتحادیه اروپا و گروه هفت برنامه تعیین سقف قیمتی برای نفت روسیه با هدف مجازات روسیه برای حمله به اوکراین را در همین راستا تعریف کردند. گروه هفت قصد دارد همزمان با کاهش درآمد روسیه، جریان نفت روسی در بازار جهانی را حفظ کند و همین امر می‌تواند دلیل روشنی باشد که این ایده قابل‌اجرا نیست.

به عقیده اسلاو، عربستان‌سعودی و کشورهای اوپک در پی الگویی تازه برای تولید هستند: «بعید به‌‌‌‌‌‌‌‌نظر می‌رسد که خریداران بتوانند نسبت به تولیدکنندگان برتری پیدا کنند، آن هم زمانی‌که فروشنده‌‌‌‌‌‌‌‌ها در حال سازماندهی برای تغییر الگوی تولید هستند که بتوانند همواره بهای نفت را کنترل کنند؛ زیرا یکی از گزینه‌‌‌‌‌‌‌‌های اروپا برای جایگزینی نفت روسیه، خاورمیانه است که روسیه در اوپک‌‌‌‌‌‌‌‌پلاس با آنها در یک جبهه است.»

او شرایط سخت دولت‌های اروپایی در ابتدای زمستان را یادآوری کرد و نوشت: «اقدام دیگر اتحادیه اروپا، پرداخت یارانه سوخت به رانندگان بود که از موج افزایش قیمت حامل‌‌‌‌‌‌‌‌های سوخت در امان باشند، یارانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای که از محل مالیات درآمدهای بادآورده شرکت‌های نفت و گاز تامین شد. براساس گفته‌‌‌‌‌‌‌‌های سالزمن، مداخله کشورهای مصرف‌کننده در مناسبات بازار این ایده که می‌توان جایگزینی برای اوپک وجود داشته‌‌‌‌‌‌‌‌باشد را تقویت کرد، اما اسلاو این گزاره را با یادآوری تورم دهه ۷۰ ایالات‌متحده به چالش می‌کشد: «راه‌‌‌‌‌‌‌‌حل جایگزینی اوپک که افزایش عرضه از تولیدکنندگان غربی است، همیشه وجود داشته‌‌‌‌‌‌‌‌است. موضوع کارآمدی آن است. مثال نقض آن بحران اقتصادی است که در پی تحریم نفت عرب‌‌‌‌‌‌‌‌ها ۱۹۷۰ آمریکا را درنوردید.»

به عقیده این کارشناس انرژی دو گزینه در مقابل غرب وجود دارد: «همان‌طور که کاخ‌سفید نشان داد؛ «درخواست از اوپک» در کنار «درخواست از تولیدکنندگان محلی» یکی از گزینه‌‌‌‌‌‌‌‌ها بوده‌‌‌‌‌‌‌‌است اما هیچکدام کارآمد نبوده‌‌‌‌‌‌‌‌است و دلایل روشنی برای عدم‌موفقیت این دوراهی وجود دارد: چین و هند.»

به گفته اسلاو بزرگ‌ترین واردکنندگان نفت و بزرگ‌ترین مشتری‌‌‌‌‌‌‌‌های اوپک‌‌‌‌‌‌‌‌پلاس به‌‌‌‌‌‌‌‌راحتی می‌توانند با بر‌‌‌‌‌‌‌‌عهده نگرفتن نقش خود در «کارتل خریداران» عملا مناسبات را تغییر دهند. سوال مهم‌تر این است که چرا باید چنین اقدامی کنند وقتی آنها نفت روسیه را با تخفیف می‌‌‌‌‌‌‌‌خرند؟ همزمان عربستان‌سعودی با تعریف تخفیف‌هایی در آسیا سعی دارد سهم عظیم خود در بازار این قاره را حفظ کند مخصوصا زمانی‌که چشم‌‌‌‌‌‌‌‌انداز تقاضا با وجود نوسان شیوع کرونا در چین واضح نیست. زمانی‌که وزیر خزانه‌‌‌‌‌‌‌‌داری آمریکا برای جلب حمایت کشورهایی مثل کره‌‌‌‌‌‌‌‌جنوبی و ژاپن برای پیوستن به برنامه «تعیین سقف قیمتی برای نفت روسیه» راهی آسیا شد و با کمیته‌‌‌‌‌‌‌‌های مربوطه دیدار کرد؛ هدف اصلی چین و روسیه بودند. آن ماموریت شکست خورد و در پی آن به دلیل ساده‌‌‌‌‌‌‌‌ای طرح «کارتل خریداران نفتی» هم شکست خورد. همه‌چیز به این بستگی دارد که چه کسی بیشتر نیاز دارد. در شرایط حال‌حاضر، به‌‌‌‌‌‌‌‌نظر می‌رسد خریداران آمریکایی و مخصوصا اروپایی به خرید نفت اوپک بیشتر از نیاز اوپک به‌فروش نفت به آنها نیاز دارند.»

 

  • منبع خبر : دنیای اقتصاد

برچسب ها

این مطلب بدون برچسب می باشد.

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟ 26 شهریور 1403

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟

در جریان اجلاس کاپ۲۸ در دبی، همه بر تضاد منافع بـیـن بـزرگ‌تریــن تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان و هدف اصلی و البته ظاهری کنفرانس که عبارت بود از کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای جهانی، متمرکز بودند، اما نکته‌‌‌‌‌‌ای که بعد از اجلاس به توافق جمعی رسید، یعنی دوری جهان از سوخت‌های فسیلی، کارشناسان نفت را شگفت‌‌‌‌‌‌زده کرد. در آن زمان و حتی اکنون، هیچ کشوری وجود ندارد که اعتبار کافی نزد بزرگان نفتی از یک‌سو و فعالان محیط‌زیستی از سوی دیگر داشته‌باشد تا بتواند چنین تعهدی را به سرانجام برساند.‌

نفت بر مدار صعود 25 شهریور 1403

نفت بر مدار صعود

روز گذشته قیمت جهانی نفت روند افزایشی در پیش گرفت. روند صعودی قیمت نفت، به دلیل بروز اختلال در تولید نفت آمریکا در حوزه خلیج‌مکزیک رخ ‌داده‌است. توفان فرانسین تولیدکنندگان نفت این منطقه را وادار کرد فعالیت سکوهای نفتی را پیش از رسیدن امواج متلاطم به سواحل لوئیزیانا متوقف کنند. قیمت هر بشکه نفت‌برنت دریای شمال دیروز و در لحظه تنظیم این گزارش، با ۶۸‌سنت افزایش به ۷۲دلار و ۶۶‌سنت رسید. نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۷۸سنت افزایش ۶۹ دلار و ۷۴‌سنت معامله شد.

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار 20 شهریور 1403

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار

نزدیک شدن جبهه هوای توفانی به ساحل خلیج آمریکا که تقریبا ۶۰‌درصد از ظرفیت پالایشی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، ارزش معاملات آتی نفت برنت را در روز دوشنبه نهم سپتامبر حدود ۱‌درصد افزایش داد و باعث شد قیمت نفت بخشی از زیان‌‌های سنگین هفته گذشته را جبران کند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت نفت خام برنت به ۷۱ دلار و ۷۳ سنت در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۶۸ دلار و ۳۵ سنت در هر بشکه فروخته شد. قیمت نفت خام برنت طی ۶روز گذشته کاهش متداومی را تجربه کرده و بیش از ۱۱‌درصد یا نزدیک به ۹ دلار در هر بشکه افت کرده است، تا پایین‌‌ترین قیمت خود از دسامبر ۲۰۲۱ را ثبت کند. تحلیلگران اظهار کردند که بهبود روز دوشنبه تا حد زیادی به دلیل توفان احتمالی نزدیک به ساحل خلیج آمریکا بوده است.

ثبت دیدگاه

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

کتاب مرجع صنعت قیر منتشر شد 07 مرداد 1403
قابل توجه اساتید، پژوهشگران، کارشناسان و فعالان صنعت قیر

کتاب مرجع صنعت قیر منتشر شد

بیش از صد سال است که شرکت شل در فناوری قیر و همچنین در تحقیق و توسعه پیشرو بوده است. کتاب مرجع قیر برای سال‌ها به عنوان مرجع معتبر اطلاعات در مورد انواع قیرهای مورد استفاده در روسازی جاده‌ها در نظر گرفته می‌شود. این کتاب (نسخه سال ۲۰۲۲) به قلم J. Read, D. Whiteoak, R. […]

تاکید رئیس جمهور منتخب بر نقش آفرینی تشکل‌های تخصصی 31 تیر 1403

تاکید رئیس جمهور منتخب بر نقش آفرینی تشکل‌های تخصصی

مسعود پزشکیان رئیس جمهور منتخب، عصر شنبه ۳۰ تیرماه ۱۴۰۳ در دیدار رئیس هئیت مدیره، بازرس و دبیر انجمن قير ایران، بر استفاده مؤثر از ظرفیت انجمن های تخصصی مانند انجمن قیر ایران و نقش‌آفرینی آنان تاکید کرد.

دکتر حیدری: رقابت بخش دولتی با شرکت‌های خصوصی تصمیمی زیان‌بار است / داود محمدی: فرهنگ‌سازی در حوزه تولید قیر از اولویت های انجمن قیر ایران است. 23 خرداد 1403
در افتتاحیه همایش آموزشی مدیران بنیاد مسکن مطرح شد

دکتر حیدری: رقابت بخش دولتی با شرکت‌های خصوصی تصمیمی زیان‌بار است / داود محمدی: فرهنگ‌سازی در حوزه تولید قیر از اولویت های انجمن قیر ایران است.

به گزارش خبرنگار انجمن قیر ایران، آیین افتتاحیه رسمی همایش آموزشی قیر و آسفالت با حضور مدیران بنیاد مسکن انقلاب اسلامی صبح امروز 23 خرداد در مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی برگزار شد.

رئیس‌جمهور ایران به فیض شهادت نائل آمد 31 اردیبهشت 1403

رئیس‌جمهور ایران به فیض شهادت نائل آمد

إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ  ‌   روح بلند آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی، خادم‌الرضا (ع) و خادم ملت ایران که در تمامی دوران مسیر خدمت، مجاهدانه و خستگی‌ناپذیر لحظه‌ای آرام نداشت و بر عهد صادقانه خود با خداوند متعال، مجاهدانه ایستاد؛ به ملکوت اعلی پیوست تا این سید عزیز و همراهانش، به مصداق آیه شریفه […]

پیام نوروزی سال ۱۴۰۳ هیئت مدیره انجمن قیر ایران 01 فروردین 1403

پیام نوروزی سال ۱۴۰۳ هیئت مدیره انجمن قیر ایران

خداوند سبحان را سپاسگزاریم که در سایه الطاف بیکرانش فرصت تجربه سال نو را بر ما ارزانی داشت تا با الهام از آنچه گذشت، گام در مسیر بهبود آینده بگذاریم...

جشن پایان آسفالت معابر مهرشهر بیرجند 28 شهریور 1403

جشن پایان آسفالت معابر مهرشهر بیرجند

بهترین شهردار بیرجند در برنامه پرسمان صدا و سیمای استان گفت: ۱۱ سال پیش ۳۰۰ هکتار زمین در قالب دهلکوه قدیم یا همان مهرشهر جدید به شهر الحاق شد که هم اکنون جمعیتی حدود ۵۰ هزار نفر دارد. او افزود: ۴۰۰ هزار متر مربع آسفالت شامل ۱۹ هزار تن قیر با اعتباری بالغ بر بیش از ۸۰ میلیارد […]

آسفالت بیش از ۱۳۱ کیلومتر از راه‌های روستایی چهارمحال و بختیاری 28 شهریور 1403

آسفالت بیش از ۱۳۱ کیلومتر از راه‌های روستایی چهارمحال و بختیاری

رییس اداره نظارت بر ساخت راه‌های فرعی و روستایی چهارمحال و بختیاری گفت: بیش از ۱۳۱ کیلومتر از راه‌های فرعی و روستایی استان بهسازی و آسفالت شدند.

افزایش صادرات نفت عربستان به چین 28 شهریور 1403

افزایش صادرات نفت عربستان به چین

منابع تجاری از افزایش صادرات نفت عربستان‌سعودی به چین در ماه اکتبر ۲۰۲۴ خبر دادند. به نقل از رویترز، منابع تجاری اعلام کردند پس از آنکه عربستان‌سعودی قیمت فروش نفت خود را به مشتریان آسیایی کاهش داد، تقاضا برای نفت این کشور بالا رفت و بدین‌‌‌‌ترتیب عرضه نفت‌خام عربستان‌سعودی به چین در ماه اکتبر به ۴۶‌میلیون بشکه می‌رسد.

تخصیص قیر تهاتری به شهرداری‌های گلستان 27 شهریور 1403

تخصیص قیر تهاتری به شهرداری‌های گلستان

مدیرکل راه و شهرسازی گلستان با بیان اینکه قیرتهاتری از سوی شرکت بازآفرینی شهری ایران به شهرداری‌های گلستان اختصاص پیدا کرده است، گفت: تاکنون ۷۵۴ هزار متر مربع از معابر محلات هدف بازآفرینی در ۱۶ شهر استان آسفالت شده است.

روکش آسفالت محور زنجان _ بیجار به پایان رسید 26 شهریور 1403

روکش آسفالت محور زنجان _ بیجار به پایان رسید

رئیس اداره راهداری و حمل و نقل جاده‌ای شهرستان زنجان از اتمام عملیات روکش آسفالت ۴.۵ کیلومتر از محور ترانزیتی زنجان_بیجار با اعتباری بالغ بر ۴۰ میلیارد تومان خبر داد.

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟ 26 شهریور 1403

درآمد‏‏‏‏‏‌زایی نفتی یا حفظ اقلیم؟

در جریان اجلاس کاپ۲۸ در دبی، همه بر تضاد منافع بـیـن بـزرگ‌تریــن تولیدکنندگان نفت و گاز در جهان و هدف اصلی و البته ظاهری کنفرانس که عبارت بود از کاهش شدید انتشار گازهای گلخانه‌‌‌‌‌‌ای جهانی، متمرکز بودند، اما نکته‌‌‌‌‌‌ای که بعد از اجلاس به توافق جمعی رسید، یعنی دوری جهان از سوخت‌های فسیلی، کارشناسان نفت را شگفت‌‌‌‌‌‌زده کرد. در آن زمان و حتی اکنون، هیچ کشوری وجود ندارد که اعتبار کافی نزد بزرگان نفتی از یک‌سو و فعالان محیط‌زیستی از سوی دیگر داشته‌باشد تا بتواند چنین تعهدی را به سرانجام برساند.‌

نفت بر مدار صعود 25 شهریور 1403

نفت بر مدار صعود

روز گذشته قیمت جهانی نفت روند افزایشی در پیش گرفت. روند صعودی قیمت نفت، به دلیل بروز اختلال در تولید نفت آمریکا در حوزه خلیج‌مکزیک رخ ‌داده‌است. توفان فرانسین تولیدکنندگان نفت این منطقه را وادار کرد فعالیت سکوهای نفتی را پیش از رسیدن امواج متلاطم به سواحل لوئیزیانا متوقف کنند. قیمت هر بشکه نفت‌برنت دریای شمال دیروز و در لحظه تنظیم این گزارش، با ۶۸‌سنت افزایش به ۷۲دلار و ۶۶‌سنت رسید. نفت وست‌تگزاس اینترمیدیت آمریکا هم با ۷۸سنت افزایش ۶۹ دلار و ۷۴‌سنت معامله شد.

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار 20 شهریور 1403

سقوط برنت به کانال ۷۱ دلار

نزدیک شدن جبهه هوای توفانی به ساحل خلیج آمریکا که تقریبا ۶۰‌درصد از ظرفیت پالایشی ایالات متحده را تشکیل می‌دهد، ارزش معاملات آتی نفت برنت را در روز دوشنبه نهم سپتامبر حدود ۱‌درصد افزایش داد و باعث شد قیمت نفت بخشی از زیان‌‌های سنگین هفته گذشته را جبران کند. به گزارش رویترز و تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت نفت خام برنت به ۷۱ دلار و ۷۳ سنت در هر بشکه رسید، در حالی که نفت خام وست تگزاس اینترمدیت ۶۸ دلار و ۳۵ سنت در هر بشکه فروخته شد. قیمت نفت خام برنت طی ۶روز گذشته کاهش متداومی را تجربه کرده و بیش از ۱۱‌درصد یا نزدیک به ۹ دلار در هر بشکه افت کرده است، تا پایین‌‌ترین قیمت خود از دسامبر ۲۰۲۱ را ثبت کند. تحلیلگران اظهار کردند که بهبود روز دوشنبه تا حد زیادی به دلیل توفان احتمالی نزدیک به ساحل خلیج آمریکا بوده است.

رشد واردات نفتی آسیا 17 شهریور 1403

رشد واردات نفتی آسیا

بر اساس برآوردها، چین بزرگ‌ترین واردکننده نفت‌‌‌‌‌خام جهان واردات نفت خود در ماه اوت را بیش از یک‌میلیون بشکه در روز از آغاز ژوئیه افزایش داده‌است.‌‌‌‌‌ به باور ناظران بازار، می‌توان‌بخشی از بهبود سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام آسیا را به کاهش جهانی قیمت نفت نسبت داد. به گزارش اویل‌‌‌‌‌پرایس، به‌نظر می‌رسد سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام به منطقه پر‌‌‌‌‌متقاضی جهان یعنی آسیا در ماه اوت از پایین‌ترین سطح خود طی دو سال‌اخیر، بهبود یافته‌است. افزایش وارات روزانه بیش از یک‌میلیون بشکه‌‌‌‌‌ای چین در ماه اوت در حالی رقم می‌خورد که سایر واردکنندگان بزرگ نفت در آسیا مانند هند، کره‌‌‌‌‌جنوبی و ژاپن نیز شاهد افزایش واردات بودند. طبق داده‌های LSEG Oil Research که توسط کلاید‌‌‌‌‌راسل، ستون‌‌‌‌‌نویس رویترز گزارش‌شده، پایین‌ترین سطح واردات نفت‌‌‌‌‌خام این منطقه مربوط به ژوئیه می‌شود.

سقوط آزاد طلای سیاه 17 شهریور 1403

سقوط آزاد طلای سیاه

روز جمعه ششم سپتامبر، بهای آتی نفت‌خام برنت با ۷‌درصد کاهش نسبت به ماه قبل، به آستانه ۷۳ دلار در هر بشکه سقوط کرد که نشان‌دهنده استمرارکاهش قابل‌‌‌‌توجه قیمت‌ها در روزهای اخیر بود. این نزول به دلیل نگرانی‌ها درباره تقاضای بازارهای بزرگ مصرف‌کننده نفت رخ‌داد. داده‌های اقتصادی چین و ایالات‌متحده نشانگر کاهش فعالیت در بخش‌های تولیدی این کشورها است که ترس از کاهش تقاضا برای نفت‌خام را تشدید کرده‌است. وضعیت بازار نابسامان نفت با پیش‌بینی‌هایی برای افزایش عرضه از لیبی پیچیده‌‌‌‌تر هم شده‌است.

رصد انتخاباتی دلار 16 تیر 1403

رصد انتخاباتی دلار

بررسی‌های به‌عمل آمده از هسته مرکزی بازار ارز تهران گویای آن است که ریسک‌های معاملاتی در سطح بالایی قرار دارند. مشاهدات نشان می‌دهد بازار با یک شوک افزایشی به استقبال دور دوم انتخابات ریاست جمهوری رفته است. به عقیده تحلیلگران احتمال تخلیه این ریسک‏‏‌ها درصورت پیروزی یکی از دو جناح وجود دارد. در نهایت می‌توان گفت چشم فعالان ارزی به خروجی صندوق‌های رای است.

بازار ارز درگیر انتخابات 09 تیر 1403

بازار ارز درگیر انتخابات

در روز‌های اخیر اخبار مربوط به دو انتخابات ریاست‌جمهوری سبب افزایش هیجانات بازار ارز غیر رسمی شده است. همزمان شدن انتخابات ریاست‌جمهوری دولت چهاردهم و آغاز رقابت انتخاباتی نامزد‌های ریاست‌جمهوری آمریکا، انتظارات تورمی فعالان بازار را دستخوش تغییر قرار داده است. بر این اساس نرخ دلار آزاد در بازار روز‌های پایانی هفته گذشته وارد کانال ۶۱ هزار تومانی شد.

۴ مصوبه برای حمایت از بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد 21 خرداد 1403

۴ مصوبه برای حمایت از بورس در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت تصویب شد

وزیر اقتصاد از تصویب ۴ کمک به سودآوری صنایع بورسی از جمله اصلاح دستورالعمل قیمت محصولات پالایشی و عدم لغو پذیرش ایران خودرو و سایپا در ستاد هماهنگی اقتصادی دولت خبر داد.

سه دستور ارزی فرزین برای صادرکنندگان بخش خصوصی 27 اردیبهشت 1403

سه دستور ارزی فرزین برای صادرکنندگان بخش خصوصی

رئیس‌کل بانک مرکزی در نشست با هیات رئیسه اتاق ایران، برای حمایت از صادرکنندگان بخش خصوصی سه دستور فوری صادر کرد. «استفاده از ارز اشخاص» و «گواهی امتیاز صادراتی در مرکز مبادله ارز» و به‌ کارگیری «ریال برون‌مرزی با روسیه» سه برنامه ویژ‌ه‌ای که در دستور کار قرار گرفته است.

تاکید مجلس بر اصلاح سیاست‌های ارزی دولت 04 اردیبهشت 1403

تاکید مجلس بر اصلاح سیاست‌های ارزی دولت

نوسانات نرخ ارز در هفته‌های گذشته محور تذکرات نمایندگان مجلس بود و بر همین اساس رئیس مجلس اعلام کرد که مجلس شورای اسلامی جلسه‌ای درباره ارز با مسوولان بانک مرکزی و تیم اقتصادی دولت برگزار خواهد کرد. اگرچه به نظر می‌رسید این جلسه در صحن علنی مجلس برگزار شود، اما این نشست در دفتر رئیس مجلس و با حضور خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی، فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی، پورابراهیمی رئیس کمیسیون اقتصادی، سیدشمس‌الدین حسینی رئیس کمیسیون جهش و رونق تولید، اکبری تالارپشتی رئیس کمیسیون صنایع، محسن زنگنه و حجت‌الاسلام بحرینی از نمایندگان اقتصاددان مجلس و تعدادی از کارشناسان مرکز پژوهش‌ها برگزار شد. البته قرار است گزارش جمع‌بندی درباره موضوع ارز هفته آینده در صحن مجلس قرائت شود. از سوی دیگر اگرچه تاکنون یک جلسه میان دولت و جمعی از نمایندگان مجلس برگزار شده، اما قرار است این جلسات تا رسیدن به یک جمع‌بندی مشترک ادامه پیدا کند.