ولادیمیر پوتین معتقد است که قیمت نفت به زودی به ۱۰۰ دلار خواهد رسید. باوری که در بازار مورد تائید دیگر تولیدکنندگان نفت نیز می باشد. از سال ۲۰۱۴ شاهد نفت ۱۰۰ دلاری نبوده‌ایم. اگر امسال دوباره شاهد این سطح باشیم درست مانند سال ۲۰۱۴ اوپک تا حد زیادی مسئول خواهد بود. در حالی که […]

 ولادیمیر پوتین معتقد است که قیمت نفت به زودی به ۱۰۰ دلار خواهد رسید. باوری که در بازار مورد تائید دیگر تولیدکنندگان نفت نیز می باشد.

از سال ۲۰۱۴ شاهد نفت ۱۰۰ دلاری نبوده‌ایم. اگر امسال دوباره شاهد این سطح باشیم درست مانند سال ۲۰۱۴ اوپک تا حد زیادی مسئول خواهد بود. در حالی که تعداد دکل های حفاری ایالات متحده به آرامی در حال افزایش است، تاثیر افزایش تعداد دکل های حفاری در بلند مدت مشخص می شود، بنابراین تنها اوپک می تواند در کوتاه مدت بر تولید تاثیر بگذارد.

 پس از اینکه قیمت نفت وست تگزاس اینترمدیت (WTI) اخیراً از ۸۰ دلار در هر بشکه عبور کرد، از ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پرسیده شد که آیا قیمت نفت می تواند به ۱۰۰ دلار برسد؟  او پاسخ داد: این کاملاً ممکن است.  با توجه به وابستگی روسیه به درآمد حاصل از صادرات نفت، او احتمالاً هنگام گفتن آن لبخند می زد.  قیمت WTI از سال ۲۰۱۴ بالاتر از ۱۰۰ دلار نبوده است، اما تصمیمات اوپک موجب شد قیمت نفت در ابتدا به بالای ۱۰۰ دلار صعود کرد و دلیل مهمی بود که قیمت نفت به زیر ۱۰۰ دلار کاهش یافت.

 یکی از دلایل کلیدی افزایش قیمت WTI در سال ۲۰۰۸ عدم تمایل اوپک به افزایش قابل توجه تولید مانند سال های گذشته بود.  از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۷، اوپک تنها تولید نفت را ۱.۲ میلیون بشکه در روز افزایش داد و به همه کشورها اطمینان داد که نفت در بازارها به اندازه کافی عرضه شده است.

 در همین حال، تقاضای جهانی نفت در آن سال ها حدود ۳.۲ میلیون بشکه در روز افزایش یافت.  تولید کشورهای غیرعضو اوپک نیز در آن سال ها ثابت بود و این نگرانی ها را در مورد عرضه نفت در آینده افزایش داد. شدت نگرانی از افزایش قیمت نفت عاملی بود که در نهایت قیمت نفت را نزدیک به ۱۵۰ دلار در هر بشکه در تابستان ۲۰۰۸ رساند. این نگرانی وجود داشت که نفت کافی برای عرضه خارجی وجود نداشته باشد.

 اما، تحول دیگری به طور همزمان در حال وقوع بود که در نهایت عرضه‌های جدید قابل توجهی را به بازار اضافه کرد و اوپک را مجبور به واکنش کرد. تولید نفت ایالات متحده در سال ۲۰۰۸ افزایش یافت و طی شش سال بعد حدود ۵ میلیون بشکه در روز به تولید نفت جهان افزوده شد. این یک تهدید غیرمنظره برای اوپک بود. پیش از این ایالات متحده یکی از واردکنندگان اصلی نفت بشمار می رفت که با رونق شرکت نفتی شل (shale) شد و از سال ۱۹۷۰ کاهش تولید نفت را تجربه کرده بود.

 اوپک در ابتدا سعی کرد با کاهش تولید بازار را متعادل نگه دارد و قیمت نفت را بالای ۱۰۰ دلار نگه دارد. اما تولید ایالات متحده همچنان در حال افزایش بود و سرانجام در سال ۲۰۱۴ قیمت نفت به زیر ۱۰۰ دلار سقوط کرد و اندکی پس از آن اوپک برای به دست آوردن مجدد سهم بازار وارد جنگ قیمت شد.  این گروه به سرعت تولید خود را افزایش داد و این باعث ایجاد نوسان در قیمت نفت گردید. بین تابستان ۲۰۱۴ و ژانویه ۲۰۱۵، قیمت WTI به نصف کاهش یافت. یک سال بعد قیمت به زیر ۳۰ دلار کاهش یافت و برخی از کارشناسان گفتند که دیگر هرگز شاهد نفت ۱۰۰ دلاری نخواهیم بود.

 پیش‌بینی قیمت نفت مستلزم پیش‌بینی اقدامات اوپک است. اعضای اوپک در نزاع بر سر قیمت‌ها به شدت آسیب دیدند، اما  این وضعیت آسیبی به صنعت نفت شِل ایالات متحده وارد نکرد. تولید نفت ایالات متحده در سال ۲۰۱۶ کاهش یافت، اما در سال ۲۰۱۷ با بهبود قیمت نفت، رشد خود را از سر گرفت.

 اوپک بار دیگر به استراتژی خود برای ایجاد تعادل در بازار با کاهش تولید بازگشت و تا زمانی که همه‌گیری کووید-۱۹ تقاضای جهانی نفت را کاهش داد، تلاش می‌کرد تا به طور پیوسته قیمت نفت را افزایش دهد. سپس این بیماری همه گیر موجب کاهش تولید نفت شد. در ایالات متحده اکنون که تقاضای نفت به سطح قبل از کووید نزدیک شده است، عرضه و تقاضا مانند سال ۲۰۰۷به طور قابل توجهی کاهش یافته است.

با توجه به خبر قبلی تعداد دکل های حفاری در ایالات متحده در واکنش به افزایش قیمت نفت در حال افزایش است، اما مدتی طول می کشد تا به تولید نفت بالاتر تبدیل شود. این در حالی است که قیمت نفت همچنان در حال افزایش است.  چقدر بالا خواهد رفت؟  پاسخ این سوال به تصمیم اوپک طی چند ماه آینده برای انجام آن بستگی دارد.

 

{ampz:مطالب}