ریزش کامودیتی‌ها موتور بورس آمریکا را روشن کرد
ریزش کامودیتی‌ها موتور بورس آمریکا را روشن کرد
روز جمعه شاهد جهش بیش از 3 درصدی اکثریت قریب به اتفاق شاخص‌های بازار سهام آمریکا بودیم که از این میان می‌توان به رشد 3 درصدی S&P500، رشد 3.49 درصدی Nasdaq و رشد 2.68 درصدی داوجونز اشاره داشت. اما سوال مهمی که اینجا مطرح می‌شود، آن است که چرا با وجود اینکه اکثر کامودیتی‌های مهم در هفته گذشته کاهش‌های شدیدی را تجربه کردند، بازار سهام واکنش متفاوتی از خود نشان داده است. لازم به ذکر است که در هفته گذشته عموم قیمت‌ها در بازار کامودیتی سیری نزولی را طی کردند.

دلیل واگرایی بازارهای سهام و کامودیتی‌ها

از این میان می‌توان به افت قیمت مس تا حوالی ۸۳۲۵ دلار، افت روی تا قیمت ۳۳۳۹ دلار و ریزش قیمت آلومینیوم تا حوالی ۲۴۵۲ دلار اشاره کرد. از طرفی بازدهی اوراق خزانه‌داری ایالات متحده از پایین‌ترین نرخ‌های خود در دوهفته اخیر افزایش قابل توجهی پیدا کرده است. اما همانطور که پیشتر ذکر شد سایر بازارهای سهامی همچون شاخص پاناروپایی STOXX هم ۲.۶۲ درصد رشد کرد و شاخص سهام MSCI هم ۲.۶۳ درصد افزایش یافت.

Loading...

کاهش قیمت به نسبت شدید غالب کامودیتی‌ها در هفته پیش این سیگنال را مخابره می‌کند که شاید نباید نگران افزایش عمومی قیمت کالاها نسبت به سطوح فعلی در جهان بود، فلذا معامله‌گران بازار سهام این برداشت را داشته‌اند که احتمالا فدرال رزرو هم موضع نرم‌تری در خصوص افزایش نرخ بهره در راستای کنترل تورم اتخاذ کند. به همین دلیل شاهد رشد چشمگیر شاخص‌های بازار سهام در دنیا هستیم که از این میان می‌توان به رشد بالای ۳ درصد شاخص‌های S&P500 و NASDAQ اشاره داشت. اما سرمایه‌گذاران همچنان نگران هستند که افزایش شدید نرخ بهره توسط فدرال رزرو و سایر بانک‌های مرکزی بزرگ برای مبارزه با تورم، باعث رکود شدید شود که تقاضا برای سایر اقلام و کالاها را کاهش می‌دهد.

موضوع دیگری که می‌توان به عنوان توجیه دلیل رشد بازار سهام آمریکا می‌توان متصور بود آن است که در حال حاضر اواخر فصل تابستان و ماه ۶ ام میلادی هستیم و بورس‌بازان آمریکایی منتظر گزارش‌های فصلی شرکت‌ها هستند و احتمالا انتظار گزارش‌های خوبی را از شرکت‌ها دارند و با توجه به اینکه بسیاری از شرکت‌های فعال در بازار سهام آمریکا تقسیم سود فصلی دارند، شاهد اقبال سرمایه‌گذاران در این مقطع زمانی در بازار هستیم. نکته دیگری که می‌توان مدنظر قرار داد آن است که در شرکت‌های تکنولوژی محور عموما قیمت‌ها و نرخ‌های فروش از چسبندگی قیمت بالایی برخوردار هستند و با کاهش قیمت کامودیتی‌‌ها که ماده مصرفی آنها محسوب می‌شود، می‌توان انتظار افزایش سود‌آوری و حاشیه سود آنها را هم داشت.

دیدگاه دیگری که از سوی برخی کارشناسان مطرح می‌شود آن است که بازار سهام در هفته اخیر با فروش بیش از حد مواجه شده بود و وارد محدوده‌های بیش فروش شده بود. بنابراین با فروکش کردن این موج هیجانی از فروش شاهد جهش روبه بالای سهام بودیم و زمان وقوع این اتفاق هم فرا رسیده بود.

وضعیت بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا چگونه بود؟

در بازار خزانه داری، بازدهی اوراق از بالاترین سطوح کشف شده خود که بیش از یک دهه بود به آنها دست نیافته بود اندکی کاهش یافته است. بانک مرکزی آمریکا نشست اخیر خود نرخ بهره را ۰.۷۵ واحد افزایش داد. دلیل این اتفاق را می‌توان در بازار ارز هم ردیابی کرد. اما در آخرین روز معاملاتی شاهد آن بودیم که شاخص دلار آمریکا اندکی کاهش یافت و اولین کاهش هفتگی خود را در این ماه را به ثبت رساند. کاهش ارزش دلار آمریکا حتی ارزهای متمرکز بر کالا مانند دلار استرالیا و کرون نروژ را نیز تقویت کرد.

منتظر ریزش بیشتر قیمت مس باشیم؟

قیمت مس که به صورت سنتی آن را به عنوان معیاری برای حال عمومی اقتصاد درنظر گرفته می‌شود، از سقف خود حدود ۲۲ درصد کاهش داشته است و به پایین‌ترین قیمت خود از فوریه سال ۲۰۲۱ رسیده است. لازم به ذکر است که از نظر تکنیکالی هم قیمت مس وضعیت مساعدی ندارد و خط روند‌ داینامیک میان مدت خود را از دست داده است و سطوح پایین‌تری را برای آن می‌توان متصور بود.

دلیل کاهش دوهفته‌ای قیمت نفت چیست؟

قیمت نفت هم باوجود اینکه روز جمعه افزایشی بود اما برای دومین هفته متوالی کاهش قیمت را ثبت کرد.

دن یرگین، متخصص انرژی در گفتگو با سی‌ان‌بی‌سی در پاسخ به این سوال که چرا قیمت نفت در ماه گذشته علیرغم اینکه با کاهش عرضه مواجه هستیم، کاهش پیدا کرده است،‌ دو دلیل عمده وجود دارد. دلیل اول فدرال رزرو، بانک مرکزی آمریکا و دلیل دوم جنگ روسیه و اوکراین

قیمت نفت از سال گذشته در روندی افزایشی بوده و پس از آغاز جنگ روسیه علیه اوکراین به اوج خود رسیده است. اما از اواخر ماه می، نفت برنت از بیش از ۱۲۰ دلار در هر بشکه به حدود ۱۰۹ دلار رسیده بود که نشان‌دهنده کاهش ۱۰ درصدی از سقف خود است. معاملات آتی نفت وست تگزاس اینترمدیت هم بیش از ۹ درصد در مدت مشابه سقوط کرده است.

یرگین، نایب رئیس مؤسسه S&P Global، گفت که فدرال رزرو در ایالات متحده تصمیم گرفته است حتی با وجود خطر هدایت اقتصاد به سمت رکود، به دنبال مقابله با تورم است و این همان چیزی است که سیر اخیر قیمت نفت را توجیه می‌کند.

در چهارشنبه هفته گذشته، جروم پاول، رئیس فدرال رزرو به قانون‌گذاران گفت که بانک مرکزی آمریکا مصمم است تورم را پایین بیاورد، حتی اگر احتمال وقوع رکود در بازارها وجود داشته باشد. وی افزود که دستیابی به “فرود نرم” که در آن حالت رکود شدید وجود ندارد، بسیار سخت و دشوار است.

یرگین در گفتگوی امروز خود با شبکه سی‌ان‌بی‌سی در برنامه «Squawk Box Asia» گفت: «ولادیمیر پوتین در سمت دیگر ماجرا، جنگ را از میدان اوکراین به یک جنگ اقتصادی با اروپا تبدیل کرده است. جایی که او تلاش می‌کند با اتخاذ سیاست‌هایی سختی‌ها و چالش‌های متعددی را ایجاد کند تا ائتلاف شکل‌ گرفته کنونی در هم شکند»

روسیه عرضه گاز به اروپا از طریق خط لوله نورد استریم ۱ را محدود کرده و جریان انتقالی گاز به ایتالیا را کاهش داده است. مسکو عرضه گاز به فنلاند، لهستان، بلغارستان، دانمارک، شرکت هلندی GasTerra و غول انرژی شل را به موجب قراردادهای خود با آلمان و همچنین به دلیل اختلاف قیمت در پرداخت گاز در برابر روبل کاهش داده است.

اقدامات فوق‌الذکر باعث ایجاد ترس از زمستان سخت در قاره اروپا شده است. مقامات این منطقه اکنون در تلاش برای پر کردن ذخایر زیرزمینی خود با گاز طبیعی هستند.

تقاضای نفت خام از سوی چین چه تاثیراتی دارد؟

به گفته یرگین، چشم‌انداز تقاضا از سوی چین، بزرگترین مصرف کننده نفت جهان، نامشخص است. چین به آرامی بخش‌هایی از کشور را که اخیراً به دلیل افزایش موارد ابتلا به کووید قرنطینه کرده بود را بازگشایی کرده است و از طرفی مشخص نیست که کسب‌وکارهای چینی با چه سرعتی می‌توانند از این محدودیت‌ها عبور کنند و به روال عادی فعالیت اقتصادی خود بازگردند.

اکنون بسیاری از اقتصاددانان اذعان دارند، به دلیل رشد ضعیف اقتصاد و نبود محرک‌های اقتصادی دولتی انتظار بهبود آهسته‌ای برای وضعیت کلی اقتصاد را دارند و معتقدند فرآیند ترمیم آهسته طی خواهد شد.

یرگین گفت که میزان بهبود و بازگشایی بازارهای چین بر تقاضای نفت تأثیر خواهد داشت، اما این عدم اطمینان از میزان تاثیرات این موضوع در بازارهای جهانی بهای نفت را از بالاتر رفتن باز داشته است.

آیا عرضه در بازار نفت بهبود می یابد؟

اوایل این ماه، اوپک پلاس موافقت کرد که تولید را ۶۴۸ هزار بشکه در روز در ماه جولای یا به نوعی به میزان ۷ درصد تقاضای جهانی افزایش و به همان میزان در ماه اوت افزایش دهد. این نسبت به برنامه اولیه برای افزودن ۴۳۲ هزار بشکه در روز طی سه ماه تا سپتامبر بیشتر است.

ادوارد گاردنر، اقتصاددان کالا در کپیتال اکونومیکس، در یادداشتی در روز پنج‌شنبه‌ گفت: «ما فکر می‌کنیم که اوپک پلاس به سمت رویکردی لیبرال‌تر حرکت می‌کند و به اعضای معدود با ظرفیت اضافی اجازه می‌دهد بیشتر تولید کنند.»

وی در ادامه افزود که این موضوع ممکن است باعث شود قیمت برنت تا پایان سال به حدود ۱۰۰ دلار در هر بشکه کاهش یابد. اما بازارها نباید تصور کنند که عرضه مطابق با این سیاست بهبود می یابد. چون در حالی که سهمیه‌های تولید اعضای اوپک پلاس به تدریج کاهش یافته است، اکثر آنها نتوانسته‌اند به سرعت تولید را همزمان افزایش دهند. از طرفی بیشتر اعضا ظرفیت افزایش تولید در کوتاه مدت را ندارند. علی ایحال ما فکر می‌کنیم که برخی از اعضا، به‌ویژه آنگولا و نیجریه، احتمالاً در ماه‌های آینده شاهد تولید کمتری خواهند بود، زیرا سال‌ها سرمایه‌گذاری ناکافی همچنان تولید این کشورها را آزار می‌دهد.

در این گزارش از منابعی همچون گزارش‌های سایت‌های بلومبرگ، سی‌ان‌بی‌سی، وال استریت ژورنال و مارکت واچ استفاده شده است.

  • منبع خبر : بورسان