“آنتونیو گوترش”، دبیرکل سازمان ملل متحد، شب گذشته، جمعه، طی یک سخنرانی از طریق کنفرانس ویدئویی خود در کنفرانس وزرای امور خارجه گروه جی7در خصوص امنیت غذایی جهانی اعلام کرد که بسیاری از مناطق جهان در سال 2022 ممکن است با خطر واقعی قحطی مواجه شوند. وی گفت: «این خطر واقعی وجود دارد که در سال 2022 در بسیاری از مناطق قحطی اعلام شود و وضعیت در سال 2023 حتی ممکن است بدتر باشد.»
گوترش با اشاره به به دادههای برنامه جهانی غذای سازمان ملل یادآور شد که بر اساس آن طی دو سال گذشته، تعداد افرادی که در جهان با ناامنی غذایی حاد مواجه هستند، بیش از دو برابر شده و به 276 میلیون نفر رسیده است.
در همین رابطه “ولادیمیر پوتین”، رئیسجمهوری روسیه روز جمعه اعلام کرد که این کشور آماده ارسال انرژی، غلات و کود به کشورهای دیگر است. وی با اشاره به اینکه در سال جاری برداشت خوبی در روسیه برنامهریزی شده است، گفت: از 37 میلیون تن صادراتی که امسال به بازار جهانی عرضه میکنیم، بهاحتمال زیاد 50 میلیون تن غلات را به بازارهای جهانی عرضه خواهیم کرد.
رئیسجمهوری روسیه تأکید کرد که غرب بهطور تصنعی در خصوص وضعیت تحویل غلات اوکراین توهم ایجاد کرده است، در حالی که روسیه هیچ ممانعتی برای صادرات آن بهوجود نیاورده است. وی همچنین از آمادگی طرف روسی برای تضمین عبور و مرور آزاد کشتیهای حامل مواد غذایی بهشرط پاکسازی آبهای ساحلی اوکراین توسط کییف خبر داد.
پیش از این سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، ابراز عقیده کرده بود که مشکل صادرات غلات از اوکراین بهدلیل تصمیمات آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل است. بهگفته وی، این سازمان اعلامیههای روزانه روسیه در خصوص کریدورهای امنیتی را نادیده گرفته است و سعی دارد ابتدا صادرات غلات اوکراینی و تنها پس از آن روسیه را سازماندهی کند.
این در حالی است که آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان، روز جمعه در یک نشست خبری در برلین اعلام کرد که روسیه از قحطی بهعنوان سلاح استفاده میکند. خانم بائربوک با مردم اوکراین و “مناطق جنوبی جهان” که بهدلیل “جنگ غلات” آسیب دیدهاند، ابراز همبستگی کرده وضعیت فعلی را بسیار غمانگیز خواند. بهگفته وزیر خارجه آلمان، روسیه در تلاش است تقصیر افزایش شدید قیمتها را به گردن کشورهای غربی بیندازد و همچنان بنادر دریای سیاه را مسدود کرده است.
لندن تهدید کرد: اعدام اتباع انگلیسی «نقطه بدون بازگشتی» برای روسیه خواهد بود
روزنامه “اکسپرس” (Express) امروز، شنبه در گزارشی هشدار داده است که اعدام مزدوران انگلیسی محکوم شده در منطقه دونباس به “نقطه بدون بازگشتی” در روابط لندن و مسکو تبدیل خواهد شد.
طبق اطلاعات این نشریه، بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا ممکن است “همه کارتهای خود” را در این رابطه روی میز بگذارد و اگر اعدام انجام شود، جنگ در اوکراین “دچار تحولات بسیار خطرناک خواهد شد که شاید دیگر بازگشتی از آن وجود نداشته باشد.”
اکسپرس یادآور شده که در صورت اعدام دو شهروند انگلیسی در منطقه دونباس، انگلستان و کل غرب مجبور خواهند شد تسلیحات بیشتری به اوکراین ارسال کنند و تحریمهای بیشتری را علیه روسیه اعمال کنند. همچنین این احتمال وجود دارد که هواپیماهای تهاجمی درخواستی ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین نیز به کییف داده شود.
پیش از این، هفته گذشته آیدن آسلین – انگلیسی که بر اساس حکم دادگاه عالی دونتسک به اعدام محکوم شده، از اقدام خود در پیوستن به ارتش اوکراین ابراز پشیمانی کرد. به وی اجازه داده شد به مادرش زنگ بزند و با او خداحافظی کند.
دبیرکل ناتو: مناقشه اوکراین بر سر میز مذاکره حل خواهد شد
ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو در مصاحبهای با روزنامه اسپانیایی El País که امروز شنبه منتشر شده، ابراز عقیده کرد که وضعیت کنونی پیرامون اوکراین احتمالاً از طریق مذاکره حل و فصل خواهد شد.
دبیرکل پیمان آتلانتیک شمالی گفت: «به احتمال زیاد، این جنگ بر سر میز مذاکره خاتمه خواهد یافت. ما مسئول هستیم تا از تقویت موقعیت اوکراین اطمینان حاصل کرده و به آن کمک کنیم تا یک کشور اروپایی مستقل و دارای تمامیت ارضی شناخته شده باقی بماند. و بهترین راه برای انجام این کار، ارائه حمایت قدرتمند نظامی و اقتصادی به این کشور و گسترش تحریمهای سخت علیه روسیه است».
او ادامه داد: «ما به آنها (اوکراینیها) کمک میکنیم، زیرا آنها این کمکها را درخواست میکنند.
استولتنبرگ در عین حال تاکید کرد که “هیچ جنگ تمام عیاری بین ناتو و روسیه وجود ندارد، البته واجب دانستن برقراری صلح میتواند خطرناک باشد”.
دیپلمات روسیه: غرب به هشدارهای مسکو درباره خطرتحریکات شیمیایی توجه نمیکند
الکساندر شولگین، نماینده دائم روسیه در سازمان منع سلاحهای شیمیایی اعلام کرد که این کشور بارها توجه دبیرخانه فنی سازمان منع تسلیحات شیمیایی (OPCW) و همچنین سایر کشورهای عضو کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای شیمیایی را به امکان اقدامات تحریک آمیز شیمیایی قریب الوقوع توسط نیروهای ملی گرای اوکراینی در محوطه صنایع شیمیایی سه شهر در منطقه لوهانسک جلب کرده است، ولی آنها هیچ واکنشی به این هشدارها نشان ندادهاند.
به گفته این دیپلمات روس، مسکو مرتباً دبیرخانه فنی این سازمان را در رابطه با امکان دست زدن به چنین اقدامات تحریک آمیزی از سوی ملی گرایان اوکراینی مطلع میکند.
امکان تصویب قانون ممنوعیت خروج مردان واجد شرایط خدمت نظام از اوکراین
لایحهای به پارلمان اعلای اوکراین ارائه شده که در آن خواسته شده تا شهروندان مرد در رده سنی از 18 تا 60 سال که واجد شرایط خدمت نظامی هستند، از سفر به خارج از این کشور در مدت اجرای وضعیت نظامی منع میکند.
در یادداشت توضیحی این سند آمده است که هدف از ارائه این لایحه تامین نیازهای پرسنلی نیروهای مسلح اوکراین و سایر تشکیلات نظامی کشور است.
روز جمعه، پیشنویس قانونی در وب سایت پارلمان اعلای اوکراین منتشر شد که بر اساس آن، از این به بعد سربازگیری در بین افراد دارای معلولیت جسمی نیز برای خدمت سربازی مجاز خواهد بود.
تصویب این قوانین در اوکراین طبیعی بوده و به دلیل مشکل جدی این کشور در تامین نیروهای نظامی کافی برای شرکت در جنگ با روسیه است.
علاوه بر این، تعدادی از مردان که پول دارند به خارج از کشور فرار میکنند، ولی افرادی که پول ندارند در خیابانها گرفتار شده و مجبور میشوند به جنگ بروند.
اخباری نیز شنیده شده که مقامات اوکراینی در حال بحث در خصوص امکان خدمت سربازی اجباری برای زنان، به شیوهای که در ارتش اسرائیل مرسوم است، هستند.
واکنش مقامات روس به ادعای وزیر خارجه آلمان درباره استفاده مسکو از گرسنگی بهعنوان سلاح
دیمیتری مدویدوف، معاون رئیس شورای امنیت فدراسیون روسیه به سخنان آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان مبنی بر اینکه روسیه از گرسنگی بهعنوان یک سلاح استفاده میکند، پاسخ داد. وی یادآور شد: البته شنیدن این موضوع از زبان مقاماتی که کشورشان شهر لنینگراد را بهمدت 900 روز در محاصره نگه داشتند، شگفتآور است، محاصره شهر لنینگراد توسط آلمان نازی منجر به این فاجعه شد که تقریباً 700 هزار نفر از گرسنگی جان خود را از دست دادند.
آلکسی پوشکوف، سناتور بلندپایه روس نیز اعلام کرد که اظهارات وزیر امور خارجه آلمان مبنی بر اینکه روسیه از قحطی بهعنوان سلاح استفاده میکند، صرفاً جنبه تبلیغاتی و ابزاری دارد. این سناتور امروز، شنبه در کانال تلگرامی خود نوشت: استدلال منتقدان غربی روسیه هیچ ربطی به وضعیت واقعی امور ندارد، زیرا مشروط به منطق و شواهد نیست.
بهگفته وی، هدف از چنین اظهاراتی تنها توجیهی برای سیاست خصمانه افراطی غرب با روسیه است.
پیش از این، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هشدار داد که بسیاری از مناطق ممکن است در سال 2022 با خطر واقعی قحطی مواجه شوند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، پیشتر گفته بود که بحران غذایی در جهان مدتها قبل از شروع آغاز جنگ در اوکراین رخ داده و علل آن از جمله همهگیری ویروس کرونا و محاسبات و تصمیمات اشتباه کشورهای غربی بوده است. لاوروف در عین حال یادآور شد که شرایط کنونی این مشکل را تشدید کرده است و تحریمهای غرب به یکی از دلایل اصلی اختلال در عرضه مواد غذایی تبدیل شده است.
سفیر روسیه در بروکسل: کسب وضعیت نامزدی اوکراین ورود این کشور به اتحادیه اروپا را تضمین نمیکند
ولادیمیر چیژوف، نماینده دائم روسیه در اتحادیه اروپا، شب گذشته، جمعه، در گفتگو با شبکه تلویزیونی “راسیاـ24” اعلام کرد که به دست آوردن وضعیت نامزدی عضویت در اتحادیه اروپا توسط اوکراین، به خودی خود نتیجه مثبت مذاکرات در این باره را که دیر یا زود آغاز میشود، تضمین نخواهد کرد و پیوستن به این اتحادیه به تلاش زیادی نیاز دارد.
چیژوف تأکید کرد که ورود واقعی اوکراین به اتحادیه اروپا مستلزم کوششهای واقعی از سوی کییف، بهویژه انجام اصلاحات اساسی در سیاست اقتصادی و سیستم حقوقی و قضایی است که تحقق آنها آسان نخواهد بود. بهعقیده این دیپلمات روس، این تصمیم مقامات بروکسل تنها اقدامی تبلیغاتی و ضدروسی با توجه به روند اوضاع در اوکراین است.
روز پنجشنبه شارل میشل، رئیس شورای اروپا، اعلام کرد که سران کشورها و دولتهای 27 عضو اتحادیه اروپا در نشست بروکسل در خصوص وضعیت نامزدی اوکراین و مولداوی برای پیوستن به این اتحادیه به توافق رسیدند.
زاخارووا: اعطای وضعیت نامزدی اتحادیه اروپا برای اوکراین تنها برای بازدارندگی روسیه است
ماریا زاخارووا، سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه روسیه، شب گذشته در یک مصاحبه تلویزیونی اعلام کرد که اتحادیه اروپا با اعطای وضعیت کشورهای نامزد اتحادیه اروپا به اوکراین و مولداوی، در واقع خطمشی “بازدارندگی” روسیه و توسعه ژئوپولیتیکی این اتحادیه با جذب کشورهای جامعه مستقل مشترک المنافع را تأیید کرده است.
وی ابراز عقیده کرد: «بدیهی است که چنین رویکرد تهاجمی اتحادیه اروپا، توان بالقوه ظهور خطوط جدید و عمیقتر شدن اختلاف و بحرانها در کل اروپا را بههمراه دارد. این سیاست بروکسل هیچ ارتباطی با نیازهای واقعی مردم اوکراین و خود کشورهای اتحادیه اروپا ندارد.»
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاستجمهوری روسیه نیز روز جمعه تأکید کرد که اعطای نامزدی به اوکراین و مولداوی موضوعی داخلی در سیاست اتحادیه اروپا است، ولی ابراز امیدواری کرد که این وضعیت منجر به وخامت بیشتر روابط بین اتحادیه اروپا و روسیه نشود.
رئیس کمیسیون اروپا: روابط اتحادیه اروپا با پوتین هرگز عادی نخواهد شد
اورسولا فوندرلاین، رئیس کمیسیون اروپا، عادیسازی روابط بین اتحادیه اروپا و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه را بعید دانست. او این مسئله را روز جمعه بعد از برگزاری نشست سران اتحادیه اروپا در گفتگو با خبرنگاران بیان کرد و گفت: «ما شش بسته تحریمی ضدروسی را معرفی کردهایم که بهطور جدی اقتصاد روسیه را تضعیف میکند و با گذشت زمان قویتر و سختتر خواهد شد، بنابراین بازگشت ما به روابط عادی با پوتین غیرممکن است.»
پیش از این، ولادیمیر چیژوف، نماینده دائم روسیه در اتحادیه اروپا نیز درباره بحران در روابط روسیه و اتحادیه اروپا صحبت کرده و یادآور شده بود که روابط دوجانبه به پایینترین نقطه آن در طول تاریخ روابط دوجانبه رسیده است.
اعتراف وزیر خارجه آمریکا به موفقیتهای نظامی روسیه در دونباس
آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده شب گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی در برلین اعلام کرد که مسکو دستاوردهای نظامی مشخصی در منطقه دونباس بهدست آورده است، ولی این مسئله تاکتیکی است و نه استراتژیک.
رئیس دستگاه دیپلماسی آمریکا گفت: گزارشهای اخیر مبنی بر اینکه روسیه به دستاوردهای نظامی مشخصی در مناطق شرقی اوکراین دست یافته است، نگرانیهایی را در اروپا و فراتر از آن در این باره که وضعیت به کدام سمت حرکت میکند، ایجاد کرده است البته این موفقیتها بهدور از تأثیرگذاری بر نتیجه کلی جنگ در اوکراین هستند.
بلینکن افزود: «من فکر میکنم که ما روی موفقیتهای تاکتیکی روسیه تمرکز کردهایم، بهجای اینکه به وضعیت استراتژیکی نگاه کنیم.»
رئیس جمهور روسیه یادآور شد که برخی از کشورها بهطور مداوم بهدنبال جایگزین ساختن کنونی امنیتی در جهان مبتنی بر نقش مرکزی سازمان ملل با نوعی نظم مبتنی بر قوانین مورد نظر آنها هستند، در حالی که مشخص نیست چهکسی این قوانین را ارائه کرده است.
ولادیمیر پوتین گفت که برخی کشورهای غربی از روی عمد روند تولید جهانی محصولات کشاورزی را بیثبات میکنند و محدودیتهایی را اعمال میکنند، که در نتیجه شاهد افزایش قیمت محصولات کشاورزی اساسی هستیم و کشورهای در حال توسعه نخستین کشورهایی هستند که آسیب میبینند، چرا که نان و آرد برای بقای اقشار اصلی مردم آنها ضروری هستند
- منبع خبر : خبرگزاری تسنیم