اقتصاد دانشبنیان اقتصاد نوینی است که در آن تولید، توزیع و استفاده از دانش، منبع اصلی رشد و ایجاد ثروت است.
موتور محرک این اقتصاد، شرکتهای دانشبنیان هستند.
این شرکتها به منظور همافزایی علم و ثروت، توسعه اقتصاد دانش محور، تحقق اهداف علمی، اقتصادی و تجاری سازی نتایج تحقیق و توسعه در حوزه فناوریهای برتر نقش دارند.
شرکتهای دانشبنیان دارای قابلیتهای مهمی چون ایجاد اشتغال، رقابت مثبت، زایش و توسعه هستند و متناسب با اقتصادهای در حال رشد میباشند.
شرایط خاص و متفاوت ایران در جهان و تجربیاتی که از تحریمها به دست آمده اهمیت توجه به اقتصاد مقاومتی و درونزا را برای مسئولان و فعالان اقتصادی دوچندان کرده است و اقتصاد درونزایی که کمترین آسیب را از تحریم متحمل شود، به شدت نیازمند توسعه شرکتهای دانشبنیان و استفاده از نوآوری ها و خلاقیت های متکی به دانش است.
دست اندکاران صنعت قیر ایران با الهام از این الگوی موفق در سال های اخیرا با بکارگیری شرکت های دانش بنیان گام های موثری در این زمینه برداشته اند.
برای مثال تولید آسفالت هوشمند (قیر خود ترمیم)، انواع قیر ۶۰۷۰- ۸۵۱۰۰، MC۲۵۰، سوخت سبک و سنگین و روغن پایه در کشور بعنوان اقدامی مهم و شایان توجه از ورود شرکت های دانش بنیان و طرح های فناورانه به صنایع نفتی و استفاده از این ظرفیت در کنار اشتغال زایی و تحقق اقتصاد مقاومتی، قطع وابستگی به خارج و جهش تولید می توان نام برد.
نامگذاری سال ۱۴۰۱ به نام سال «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین» از سوی مقام معظم رهبری فرصت بسیار مناسب و مغنتمی است که در اجرای تدابیر معظم له شرکت های دانش بنیان فعال در عرصه صنعت قیر با انگیزه بالاتر و توان بیشتری در این مسیر گام برداشته ضمن ارتقاء جایگاه خود در تولید ملی با نوع آوری و ابتکار پیشرفت روزافزون کشور رقم زنند.
در این بین شناسایی و رفع چالش های موجود بر سر راه شرکت های دانش بنیان از امور بسیار مهم و حیاتی است که زمینه را برای کارآمدی و جهش این شرکت ها فراهم خواهد کرد.
انجمن قیر ایران بعنوان نماینده فعالان خدوم این عرصه با الویت قرار دادن شعار سال ۱۴۰۱ (تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین) تلاش خواهد کرد تا با بسیج نمودن همه ظرفیت های موجود، به کارگیری نخبگان و صاحبان ایده و همکاری با دانشگاه ها و پژوهشگاه های کشور زمینه تحقق واقعی این شعار راهبردی را فراهم کند.
- نویسنده : دبیرخانه انجمن قیر ایران