بررسی بازار جهانی نفت روز ۱۵ مارس ۲۰۲۲
بررسی بازار جهانی نفت روز ۱۵ مارس ۲۰۲۲
، روز سه شنبه بهاي نفت در معاملات فيوچرز، برای اولین بار در هفته های اخیر به زیر ۱۰۰ دلار رسید. بدين ترتیب، قیمت نفت‌خام برنت در بازار بورس لندن برای تحویل در ماه مه با ۶/۹۹ دلار کاهش نسبت به روز دوشنبه، با قیمت ۹۹/۹۱ دلار در هر بشکه تسویه گردید. قیمت نفت‌خام سبک آمریکا در بازار نایمکس برای تحویل در ماه آوریل نیز ۶/۵۷ دلار کاهش یافت و در سطح ۹۶/۴۴ دلار در هر بشکه تسویه شد. در نتیجه این معاملات، حق مرغوبیت نفت‌خام برنت نسبت به نفت‌خام سبک آمریکا برای ماه مه به ۵/۱۲ دلار به ازاء هر بشکه رسید. 

به گزارش خبرنگار انجمن قیر ایران، بهای نفت‌خامهای شاخص در روز سه‌شنبه بیش از ۶ درصد سقوط کرد و به پایین‌ترین حد خود در سه هفته اخیر رسید، زیرا روسیه اعلام کرد که با ادامه احیای توافق هسته‌ای ایران موافقت دارد و از سوی دیگر محدودیت‌های رو به رشد همه‌گیری کرونا در چین باعث ایجاد نگرانی‌هایی در زمینه ایجاد کاهش در تقاضا شده است.

هر دو شاخص نفت‌خام برنت و نفت‌خام آمریکا برای اولین بار از اواخر فوریه به زیر ۱۰۰ دلار در هر بشکه رسیدند. از زمانی که در ۷ مارس به بالاترین حد خود در ۱۴ سال گذشته رسیده اند، برنت نزدیک به ۴۰ دلار و WTI بیش از ۳۰ دلار کاهش یافته است. بیش از دو هفته پیش در پی حمله روسیه به اوکراین ، مبادلات تجاری بسیار بی ثبات بوده است. دیروز، قیمت آتی برنت ۶/۵ درصد کاهش یافت و به ۹۹/۹۱ دلار در هر بشکه رسید. نفت خام وست تگزاس اینترمدیت آمریکا با ۶/۴ درصد کاهش به ۹۶/۴۴ دلار در هر بشکه رسید.

روسیه بزرگترین صادرکننده نفت خام و سوخت در جهان است و بسیاری از خریداران از زمان تهاجم روسیه به اوکراین از خرید نفت‌خام روسیه اجتناب کرده‌اند و نگرانی‌ها از اختلال در عرضه روزانه میلیون‌ها بشکه نفت خام ایجاد شده است. روز سه شنبه یکی از مقامات اوکراینی گفت که مذاکرات با روسیه بر سر آتش بس و خروج نیروهای روسیه از اوکراین ادامه دارد. در نشریه تحقیقاتی Kpler آمده است: در حالی که گزارشهای مربوط به مذاکرات امیدوارکننده می باشد، سخت است که ببینیم چگونه هر یک از طرفین در این مرحله آماده ارائه پیشنهادهایی هستند که برای طرف مقابل مورد تایید باشد.

 

 

همچنین روز گذشته، روسیه اعلام کرد که می‌تواند به‌عنوان یکی از طرفهای درگیر برنامه هسته‌ای ایران، تضمین‌هایی را در نظر بگیرد، و اعلام می‌کند که مسکو موافق ادامه روند مذاکرات در زمینه توافقات هسته ای است. لازم به‌ذکر است که گفتوگوها برای احیای برجام می‌تواند به لغو تحریم‌های فروش نفت ایران منجر شود و به تهران اجازه دهد صادرات نفت خام را از سر بگیرد. گفتنی است که تحریم های غرب نتوانسته چین و هند را از خرید نفت خام روسیه باز دارد.

سازمان کشورهای صادرکننده نفت اعلام کرد تقاضای نفت در سال ۲۰۲۲ با چالش‌های ناشی از تهاجم روسیه و تورم فزاینده به دلیل افزایش قیمت‌های نفت خام مواجه شده است که احتمال کاهش پیش‌بینی‌هایش برای تقاضای قوی در سال جاری را افزایش می‌دهد. از سوی دیگر، چین شاهد یک جهش شدید در همه گیری COVID-۱۹ شده، که می تواند سرعت مصرف فعلی نفت‌خام را کاهش دهد زیرا این کشور به سمت قرنطینه پیش می رود. تحلیلگر ارشد بازار نفت در موسسه Rystad Energy گفت، پیش‌بینی می‌شود که قرنطینه شدید در چین می‌تواند ۰/۵ میلیون بشکه در روز مصرف نفت را در معرض خطر قرار دهد که با کمبود سوخت به دلیل افزایش قیمت انرژی، تشدید می‌شود.

 

Opec

 

به گفته منابع آگاه، داده‌های اولیه موسسه نفت آمریکا نشان می‌دهد که ذخایر نفت خام این کشور در هفته منتهی به ۱۱ مارس ۳/۸ میلیون بشکه افزایش یافت در حالی که ذخایر بنزین ۳/۸ میلیون بشکه کاسته شد و ذخایر فرآورده های میان تقطیر ۸۸۸ هزار بشکه افزایش یافت.