همزمان با برگزاری نشست برنامهریزی شده پنجشنبه اوپک پلاس، ناظران تاکید کردند که رویکرد ترامپ برای رهبری بالفعل ریاض معضلهایی ایجاد میکند؛ ادامه دفاع از قیمت نفت یا مبارزه برای پس گرفتن سهم بازار. به نظر میرسد سعودیها تمایلی به آغاز جنگ برای قیمت نفت ندارند. مقامات سعودی میگویند که پادشاهی احتمالاً تولیدات خود را ثابت نگه میدارد و برنامههای کاهش قیمت را که قبلاً دو بار به تعویق افتاده، عقب میاندازد.
در همین راستا یک مقام سعودی گفت: «آنها نمیتوانند نفت را در سال آینده به وضعیت پیشین برگردانند». با این حال، یکی دیگر از تولیدکنندگان بزرگ نفت یعنی امارات متحده عربی، مجاز است از ژانویه بشکههای بیشتری به بازار اضافه کند. عراق و قزاقستان نیز در حال لابی کردن هستند تا تولید خود را بیشتر کنند که این امر باعث افزایش بیشتر عرضه و کاهش قیمتها میشود.
تولید نفت خام در قاره آمریکا در حال حاضر زمینهساز کاهش بخشی از عرضه جهانی اوپک پلاس به برخی از پایینترین سطوح از زمان تأسیس این گروه شده است. سیاست کاهش تولید نفت توسط اوپک پلاس که توسط عربستان سعودی انجام شد، موجب شد تا سایر اعضا در شرایط سختی قرار بگیرند.
به گفته آژانس بینالمللی انرژی، اگر اوپک پلاس تولید خود را کاهش ندهد، عرضه جهانی نفت بیش از یک میلیون بشکه در روز از تقاضا پیشی خواهد گرفت. نتیجه این است که اوپک پلاس بخشی از وزن ژئوپلیتیک خود را در واشنگتن از دست داده است. جفری پیات، دستیار وزیر امور خارجه ایالات متحده در امور منابع انرژی، گفت: «قدرت بازار نفت اوپک این روزها کمتر از آن چیزی است که تصور میکنید، زیرا تولیدکنندگان نفت در جاهای دیگر – برزیل، کانادا و گویان – به تولید نفت خام میپردازند.»
این تحلیلگر در ادامه یادآور شد، در دنیایی که من در آن زندگی میکنم، چالش استراتژیک این است که ایالات متحده در مورد وضعیت خود به عنوان یک ابرقدرت انرژی چگونه فکر میکند؟ او گفت: ما لازم نیست در مورد کاری که اوپک یا هر نهاد دیگری انجام میدهد آنقدر نگران باشیم، زیرا میتوانیم روی داستان خود تمرکز کنیم. ناظران اوپک میگویند که تغییر قدرت، توانایی عربستان سعودی در محاصره اعضای اوپک یا جذب افراد جدید تضعیف کرده است.
وال استریت ژورنال تنش هفته گذشته افزایش یافت، بالاخص زمانی که نماینده ایران در اوپک پلاس استدلال کرد که سیاست اوپک تحت رهبری عربستان برای بالا نگه داشتن قیمتها عمدتاً تا حدی به این دلیل که انگیزه ایالات متحده و آمریکا برای تولید نفت بیشتر تحریک شده، شکست خورده است. این تنش به افکار عمومی سرایت کرد. سایر تولیدکنندگان بر پمپاژ بیشتر تمرکز کردند. نماینده ایران خاطرنشان کرد که آنگولا در حال حاضر از ائتلاف خارج شده است.
اکنون با نوسان قیمتهای جهانی به زیر ۷۵ دلار به ازای هر بشکه، اوپک پلاس به اقتصاد چین خیره شده که کندتر از حد انتظار رشد میکند و به طور فزایندهای در مصرف سوخت متمرکز است. یکی از نمایندگان اوپک گفت، همانگونه که پیشتر برنامهریزی شده بود، به جای پمپاژ بیشتر نفت از ژانویه، این احتمال وجود دارد که با پایان سه ماهه اول شاهد افزایش تقاضای چین برای افزایش تولید باشیم.
تحلیلگران داخلی این ائتلاف، تحت نظارت یک مقام سعودی، تخمینها در باب رشد تقاضای خود را در سال جاری و آینده را برای چهار ماه متوالی کاهش دادهاند. چنین شرایطی زمینهساز از میان رفتن اعتبار اعضای اوپک پلاس در میان معامله گران، مقامات ایالات متحده و حتی برخی از نمایندگان خواهد شد.
آژانس بینالمللی انرژی تخمین میزند که اگر این گروه تولید خود را کاهش ندهد، عرضه جهانی بیش از یک میلیون بشکه در روز از تقاضا در سال آینده بیشتر خواهد شد. توربجورن تورنکویست، رئیس گروه Gunvor، یکی از بزرگترین خانههای تجاری جهان، در حاشیه کنفرانس نفت ابوظبی به خبرنگاران گفت: «این صنعت بیش از حد سرمایه گذاری میکند. اکنون [نفت] مازاد تولید شده است».
- منبع خبر : اقتصاد نیوز