دیپلماسی انرژی سی‌وپنج‌گانه اوجی در ۱۴۰۲
دیپلماسی انرژی سی‌وپنج‌گانه اوجی در ۱۴۰۲
همکاری سازنده به‌ جای رقابت بازدارنده جزو نخستین شعارهای وزارت نفت دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۲ بود؛ تعاملی که با کشورهای همسایه آغاز شد و به منتهی‌الیه شرق و غرب نیز رسید، وزیر نفت همسو با فعال‌سازی دیپلماسی انرژی در دولت سیزدهم در ۳۵ دیدار و مذاکره خارجی خود ده‌ها تفاهم‌نامه و قرارداد در سال ۱۴۰۲ امضا کرد.

زمانی خارجی‌ها برای ما تعیین‌تکلیف می‌کردند؛ اینکه چقدر نفت تولید و به کجا صادر کنیم، اما امروز متخصصان صنعت نفت به هر جایی که اراده کنند محموله‌های نفت خام و میعانات گازی کشور را صادر می‌کنند و در اوج تحریم‌ها حتی یک سنت طلب نفتی نداریم. سال ۱۴۰۲ در حالی سپری شد که نفت، گاز و دیگر محصولات هیدروکربوری ایران همچون سال پیش از آن با تکیه بر دیپلماسی انرژی وزارت نفت دولت سیزدهم صادر شد. در این سال جواد اوجی، وزیر نفت ۳۵ دیدار رسمی با همتایان و مسئولان اقتصادی کشورهای همسایه و خارجی داشت و با تجارب مثبت خود، گام‌های مؤثری در زمینه ارتباطات جهانی در صنایع نفت و گاز برداشت.

همکاری سازنده به ‌جای رقابت بازدارنده جزو نخستین شعارهای وزارت نفت دولت سیزدهم بود؛ تعاملی که با کشورهای همسایه آغاز شد و به منتهی‌الیه شرق و غرب نیز رسید. وزارت نفت در چند جبهه در حوزه فعال‌سازی دیپلماسی در دولت سیزدهم پیش رفت. در گام اول احیای مشتریان سنتی نفت ایران و تقویت مناسبات گازی با کشورهای همسایه به‌منظور توسعه تبادلات نفت و گاز آغاز و پس از آن در حوزه جذب سرمایه برای توسعه بیشتر صنعت نفت و گاز و بعد صدور خدمات فنی و مهندسی و ایجاد ظرفیت پالایشی در مرزهای دور گام‌های مناسبی برداشته شد.

اوجی همسو با فعال‌سازی دیپلماسی نفتی در دولت سیزدهم در ۳۵ دیدار نفتی خارجی خود ده‌ها تفاهم‌نامه و قرارداد در سال ۱۴۰۲ امضا کرد. روسیه، ونزوئلا و عراق سه کشوری هستند که بیشترین مذاکرات با آنها انجام شده، شمارهای از ملاقات‌ها و مذاکرات وزیر نفت به‌دلیل مسائل تحریمی رسانه‌ای نشده است، از این رو آنچه در پی می‌آید تنها دیدارهای رسمی اوست.

نخستین دیدار با شریک راهبردی در آمریکای لاتین

وزیر نفت در سفر به کاراکاس در ۲۴ فروردین ۱۴۰۲ در حضور دلسی رودریگرز، معاون اول رئیس‌جمهوری ونزوئلا اسناد و تفاهم‌نامه‌های پرشماری با همتای ونزوئلایی خود امضا کرد.

امضای سند همکاری نفتی ایران و سوریه

۱۳ اردیبهشت‌ماه وزیر نفت به همراه رئیس‌جمهوری کشورمان عازم کشور سوریه شد و در آنجا سند راهبردی و بلندمدت همکاری میان دو کشور را امضا کرد.

تقویت دیپلماسی نفتی ایران در بغداد

سومین مقصد خارجی وزیر نفت در اردیبهشت‌ماه سال ۱۴۰۲ کشور عراق بود که به‌منظور تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف انرژی انجام شد. دو کشور برای تمدید صادرات گاز ایران به عراق تا پنج سال آینده در این سفر به توافق رسیدند.

تحول در روابط نفتی ایران و روسیه

نخستین نشست مشترک روسیه و ایران با حضور الکساندر نواک، معاون نخست‌وزیر روسیه، جواد اوجی، وزیر نفت ۲۶ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۲ در تهران برگزار شد. در این نشست پیگیری محورهای همکاری دو کشور در زمینه انرژی و بررسی تفاهم‌های پیشین، حل و رفع موانع موجود برای اجرایی‌شدن تفاهم‌ها مورد تأکید دو طرف قرار گرفت.

دیدار بیست‌وهشتم با روس‌ها در الجزایر

دهم اسفندماه ۱۴۰۲ وزیر نفت بلافاصله پس از اتمام نشست کمیسیون مشترک اقتصادی با روسیه برای همراهی رئیس‌جمهوری در نشست سران جی‌ئی‌سی‌اف عازم الجزیره شد. ایران به‌عنوان رئیس نشست وزارتی مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در سال ۲۰۲۴ میزبان بیست‌وششمین اجلاس سالانه وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو در تهران خواهد بود. این تصمیم یکی از نتایج نشست فوق‌العاده وزارتی هفتمین اجلاس سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز در الجزایر به‌شمار می‌آید.

 اوجی در حاشیه این نشست با نیکلای شولگینوف، وزیر انرژی روسیه دیدار و گفت‌وگو کرد و در این نشست با حضور نمایندگان شرکت‌های روس از جمله زاروبژنفت و گازپروم هم حضور داشتند. ایجاد قطب گازی در قالب پیمان شانگهای در منطقه اوراسیا، همچنین توسعه میدان‌های نفت و گاز، روند پیگیری و اجرای قراردادهای موجود و رفع چالش‌های آنها از مسائلی بود که در این نشست بحث و بررسی شد. افزون بر این در این نشست مذاکرات مطلوبی درباره امضای قراردادهای تازه به‌منظور توسعه میدان‌های نفت و گاز با شرکت‌های روس انجام و توافق‌هایی محقق شد.

مذاکره با دبیرکل اوپک در دیدار بیست‌ونهم نفتی

وزیر نفت در حاشیه هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر با هیثم الغیص، دبیرکل اوپک دیدار و درباره شرایط بازارهای جهانی نفت خام مذاکره و تبادل‌نظر کرد. عوامل مؤثر بر بازار نفت و نقش نفت بر بودجه کشورهای عضو اوپک، همچنین پیش‌بینی قیمت نفت برای سه‌ماهه‌های دوم، سوم و چهارم سال جاری میلادی از محورهای مذاکره دوجانبه بود.

دیدار نفتی سی‌ام با همتای ونزوئلایی

وزیران نفت ایران و ونزوئلا در حاشیه نشست فوق‌العاده وزارتی ویژه برگزاری هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر با هم دیدار و بر تعمیق همکاری‌های دوجانبه در صنعت نفت تأکید کردند. در این دیدار، دو طرف درباره روابط دوجانبه گفت‌وگو و بر پیگیری قراردادهای امضاشده تأکید کردند، همچنین موانع موجود در اجرای قراردادهای دو کشور بررسی و پیشرفت قراردادها رضایت‌بخش اعلام شد.

دیدار وزیر نفت با دبیرکل جی‌ئی‌سی‌اف

راه‌اندازی پژوهشگاه مجمع کشورهای صادرکننده گاز در الجزایر برای به اشتراک‌گذاری فناوری و خدمات فنی مهندسی و فعال کردن شرکت‌های دانش‌بنیان برای اعضا از محورهای مذاکرات جواد اوجی، وزیر نفت با محمد حامل، دبیرکل مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در حاشیه نشست فوق‌العاده وزارتی ویژه برگزاری هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر به‌شمار می‌آید.

مذاکره با وزیر نفت عراق در الجزایر

جواد اوجی و حیان عبدالغنی عبدالزهرا در حاشیه نشست فوق‌العاده وزارتی ویژه برگزاری هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر درباره روابط نفتی دو کشور گفت‌وگو و تبادل‌نظر و توسعه یکپارچه میدان‌های مشترک و تجارت گاز و فرآورده بین ایران و عراق را بررسی کردند.

اعلام آمادگی برای صادرات خدمات فنی‌ – مهندسی به آنگولا

جواد اوجی در حاشیه هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر با دیامانتینو آزودو، وزیر نفت آنگولا دیدار کرد و از توانمندی ایران در تولید گاز و خدمات فنی مهندسی گفت.

امضای سند همکاری نفتی در الجزایر

۱۳ اسفندماه ۱۴۰۲ یک روز بعد از اتمام هفتمین نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز (جی‌ئی‌سی‌اف) در الجزایر وزیر نفت کشورمان و وزیر انرژی الجزایر در حضور رؤسای‌ جمهوری دو کشور در حوزه نفت و گاز سند همکاری امضا کردند. صدور خدمات فنی مهندسی، پیگیری پالایشگاه‌های فراسرزمینی، تعمیرات پالایشگاه‌ها، بازارسازی برای بخش خصوصی صنعت نفت ایران به خصوص در زمینه پتروشیمی و سرمایه‌گذاری در صنعت نفت و انرژی از مهم‌ترین محورهای مذاکرات جواد اوجی و محمد عرقاب بود.

اعلام آمادگی صدور خدمات فنی و مهندسی به ازبکستان در ایستگاه سی‌وپنجم

۱۵ اسفندماه سال ۱۴۰۲ وزیر نفت در دیدار با جورابیک میرزا محموداف، وزیر انرژی ازبکستان با تشریح توانمندی‌های صنعت نفت ایران گفت: هم‌اکنون این صنعت خودکفاست و همه میدان‌های نفت و گاز ایران از سوی شرکت‌های دانش‌بنیان توسعه می‌یابد، از این رو ما آمادگی لازم را برای صدور خدمات فنی و مهندسی به ازبکستان داریم.

  • منبع خبر : شانا